Σαρκοζί σε Μέρκελ πριν τα μνημόνια: Άνγκελα σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα!

«Μπορούν να με κατηγορήσουν για πολλά, όχι όμως ότι δεν είχα προβλέψει την κρίση»

Σαρκοζι σε Μερκελ προ μνημονιων: Θα λατρεψεις την Ελλαδα!

«Μπορούν να με κατηγορήσουν για πολλά, όχι όμως ότι δεν είχα προβλέψει την κρίση» δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί στη Le Monde, μιλώντας για την κρίση που ξεκίνησε το 2008, για την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και την Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο ίδιος, είχε ήδη από τον Αύγουστο του 2007 γράψει στην Άνγκελα Μέρκελ  για να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της Ομάδας των 8 (G8) τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα: «Έναν χρόνο πριν από τη Lehman, ήμουν πεπεισμένος πως οι υπερβολές της τιτλοποίησης θα έσκαγαν στα χέρια μας».

Στη συνέχεια, περιγράφει το πώς έσκασε το πρόβλημα με την γαλλοβελγική τράπεζα Dexia: «Το 2008, με ξύπνησαν στις 2 ή 3 το πρωί. Οι αγορές θα ανοίξουν στην Ασία, μου εξήγησαν, και έχουμε ένα γιγάντιο πρόβλημα με την Dexia. Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση διάσωσης κόστους 6,4 δισεκ. ευρώ. Σηκώνομαι αμέσως. Φθάνω στο πράσινο σαλονι. Είναι εκεί ο Ξαβιέ Μισκά, η οικονομική ομάδα μου και η Κριστίν Λαγκάρντ (τότε υπουργός Οικονομίας), στην οποία θέλω να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής για τη νηφαλιότητα και το θάρρος της. Καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σώσουμε την Dexia».

Συνεχίζοντας, αναφέρει: «Μια άλλη φορά, το 2009, οι επικεφαλής της Renault και της PSA ήρθαν να με δουν στο Ελιζέ: ελλείψει τραπεζικών πιστώσεων, σε δύο μήνες δεν θα μπορούσαν πια να πληρώσουν τους μισθούς. Αποφάσισα να τους δανείσει το κράτος 3 δισ. ευρώ με 7%, πράγμα που τους έσωσε».

Ο Νικολά Σαρκοζί αφηγείται και ένα περιστατικό στη διάρκεια μια Συνόδου Κορυφής της G20 τον Απρίλιο του 2009, ενώ η Κίνα «μπλόκαρε» τη δημοσιοποίηση μιας λίστας φορολογικών παραδείσων: «Πήγαμε σε μια γωνιά, ο Χου Τζιντάο, ο τότε κινέζος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα και εγώ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μου ζήτησε να μην επιμείνω. Απέσυρα την πρότασή μου. Ο Χου Τζιντάο κατέληξε να την δεχθεί».

Μιλώντας για την Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως «με την αγκελάριο, η κοινή ζωή ήταν στην αρχή περίπλοκη. Η Άγγελα Μέρκελ είναι θεμελιωδώς επιφυλακτική: δεν εμπιστεύεται τις καινούριες ιδέες και την εκ των προτέρων ανάληψη δράσης».

«Είναι μια αξιόλογη ηγέτις, αλλά έχει την τάση να περιμένει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού» λέει, εξηγώντας πως την «εκτιμά πολύ».

«Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, για παράδειγμα, η Γερμανία δεν ήθελε πρόγραμμα αρωγής. "Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα", είπα στην καγκελάριο για να επιχειρήσω να την πείσω πως, όσο περισσότερο περιμένουμε για να βοηθήσουμε την Αθήνα, τόσο πιο δαπανηρό θα είναι» καταλήγει.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top