Για ξέπλυμα όπως και τον Τσοχατζόπουλο παραπέμπει τον Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη η προανακριτική της Βουλής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της - Κατά πλειοψηφία το πόρισμα

Για ξέπλυμα όπως και τον Τσοχατζόπουλο παραπέμπει τον Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη η προανακριτική  της Βουλής

Αυλαία σήμερα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούσε την ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων από τον Γιάννο Παπαντωνίου, το διάστημα που διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας.     

Με το πόρισμα το οποίο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία,  ο κ. Παπαντωνίου παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για το αδίκημα του «ξεπλύματος», ενώ η απιστία έχει παραγραφεί.

Διαφώνησαν  με το πόρισμα  ΚΚΕ, Ποτάμι και  Χρυσή Αυγή που ζήτησαν να συνεχιστούν οι εργασίες.

Το επόμενο βήμα είναι να παραδοθεί το πόρισμα στον  Πρόεδρο της Βουλής και να το εγκρίνει με ψηφοφορία η Ολομέλεια.

Στο Δελτίο  Τύπου  που εξέδωσε η προανακριτική επιτροπή, αναφέρεται:

«Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική  δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων.

Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής.

Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου.

Το πόρισμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top