Οι επίμαχες τροπολογίες στη Βουλή και η θύελλα αντιδράσεων

Από την σύμβαση για τα ψάρια στις… σαρδέλες στη Βουλή

Με τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει επί τα χείρω όσα είχε ψηφίσει στο πολυνομοσχέδιο του Μαϊου.

Η μεθόδευση να φέρει τις τροπολογίες σε νομοσχέδιο για τα…  ψάρια προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΜΕ που απάντησε με ευφάνταστο τρόπο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, ρίχνοντας σαρδέλες στην είσοδο της Βουλής.

 Όπως λένε η κυβέρνηση με τις πέντε τροπολογίες που έφερε δεν θέλει να πιάσει τα μεγάλα ψάρια αλλά χτυπάει και πάλι τη μαρίδα, δηλαδή συνταξιούχους, εργαζόμενους και χαμηλόμισθους

Με τις τροπολογίες η κυβέρνηση κόβει συντάξεις. Δεν θα δοθεί καμία αύξηση όχι για τα επόμενα τέσσερα, αλλά για τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή έως και το 2022. Αυτό θα κοστίσει επιπλέον 250 εκατομμύρια στους συνταξιούχους και έτσι ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν μετά το 2019 θα φθάσει στα 3,05 δισ. ευρώ.

 Η υπουργός Εργασίας, ωστόσο, βάφτισε το κρέας... ψάρι. "Δεν κόβουμε συντάξεις, παγώνουμε αυξήσεις..." ισχυρίστηκε η υπουργός Εργασίας από το βήμα της Βουλή. ς

Με άλλη διάταξη - ακορντεόν ξεκαθαρίζεται ότι η μείωση του αφορολόγητου  όχι μόνο μπορεί να έρθει νωρίτερα αλλά ίσως να είναι τελικά και μεγαλύτερη,  αν χρειαστεί για να πιαστεί το υψηλό πλεόνασμα. Έχει ψηφιστεί μείωση στα 5.686 ευρώ και το ΔΝΤ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του σε ακόμη χαμηλότερο αφορολόγητο, στην περιοχή των 4.900-5.000 ευρώ. Αν συμβεί αυτό,  θα πλήξει ακόμη και μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα.

Στα εργασιακά,  η τροπολογία που κατατέθηκε ξεκαθαρίζει ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν επανέρχονται τον Αύγουστο του 2018, όπως έλεγαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά μέχρι να τελειώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Με δεδομένο όμως ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει νέο πρόγραμμα με πιστοληπτική γραμμή και μετά το 2018, η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων αναστέλλεται επ’ αόριστον.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top