Ρουσόπουλος: Η κυβέρνηση έβαλε ψηλά τον πήχη και θα περάσει από κάτω

«Ο Σόιμπλε είναι ο υπεύθυνος που η Ευρώπη έχει χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο - Αν φύγει τώρα το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, θα είναι πρόβλημα»

«Το θέμα του χρέους, το οποίο έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα η κυβέρνηση, σίγουρα είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τον περιβάλλοντα χώρο» τόνισε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος μιλώντας στο Kontra και τον Αιμίλιο Λιάτσο.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου επεσήμανε πως η Γερμανία βαδίζει σε εκλογική αναμέτρηση «και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πείσει τους Γερμανούς για πράγματα που θα θέλαμε εμείς».

Από την άλλη, υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν έκαναν σωστούς χειρισμούς «αφού αφήνουν για την τελευταία στιγμή πράγματα που έπρεπε να γίνουν από καιρό».

Ο ίδιος, επεσήμανε μάλιστα πως τα μηνύματα που στέλνει η ίδια η κυβέρνηση για το θέμα του χρέους είναι αντιφατικά, ενώ τόνισε πως «όπως έχουν παραδεχθεί και αρκετοί υπουργοί, ανέβασε πάρα πολύ τον πήχη και τώρα θα περάσει από κάτω».

«Ο Σόιμπλε είναι ο υπεύθυνος που η Ευρώπη έχει χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο»

Ο κ. Ρουσόπουλος άσκησε κριτική και στους εταίρους μας, λέγοντας ότι η Ευρώπη σήμερα φυλλορροεί ως αποτέλεσμα των επιλογών της να «κηνυγάει» μόνο τους αριθμούς, ενώ σημείωσε πως «ο Σόιμπλε είναι ο υπεύθυνος που η Ευρώπη έχει χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο».

«Πάντως, δεν συμφέρει κανένα να ξηλωθεί το πουλόβερ της Ευρώπης» εξήγησε.

Ο κ. Ρουσόπουλος επέκρινε τους Ευρωπαίους που εξαρχής έβαλαν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αντί «να διαχειριστούμε μόνοι μας τα του οίκου μας», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που το Ταμείο λειτουργεί ως εξισορροπητικός παράγοντας, εκτιμώ ότι μάλλον πρόβλημα θα φέρει η αποχώρηση του τώρα από το πρόγραμμα».

«Ο Παπανδρέου δέχθηκε η χώρα να γίνει πειραματόζωο»

Ο πρώην υπουργός απάντησε και στις κατηγορίες της κυβέρνησης Σημίτη και της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή για αύξηση του ελλείμματος.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως ο κ. Σημίτης αποκρύπτει ότι η κυβέρνηση του έκανε πολύ μεγάλες δαπάνες (χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξοπλιστικά) «οι οποίες μετατέθηκαν όσον αφορά την πληρωμή τους για αργότερα και τις αποπλήρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή».

«Από την άλλη, ο κ. Παπανδρέου μοίρασε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 -και ενώ η κρίση είχε ξεσπάσει- 1 δισ. ευρώ και αύξησε ακόμη περισσότερα τα ελλείμματα. Στη συνέχεια, δέχθηκε η Ελλάδα να γίνει πειραματόζωο» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η οικονομία που παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήταν για να μπει η χώρα στο μνημόνιο».

«Δεν θα κάνει εκλογές ο Τσίπρας γιατί θα καταποντιστεί»

«Οι εκλογές, όταν γίνονται, πρέπει να υπάρχει και ένα διακύβευμα. Όταν θα πάει στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα θελήσει οπωσδήποτε να θέσει εκείνο το διακύβευμα που θα φέρει σε σφοδρή αντιπαράθεση τον ίδιο με τον αντίπαλό. Δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί το κλίμα για να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Όπως εκτίμησε, ο Αλέξης Τσίπρας «θα προσπαθήσει να τραβήξει τα πράγματα όσο περισσότερο μπορέσει, δεν αποκλείεται να μην εξαντλήσει την τετραετία και πχ. να κάνει εκλογές στα μέσα του 2019 όταν θα έχουμε και ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές».

«Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι αν πάει τώρα σε εκλογές, καταποντίζεται» πρόσθεσε.

«Ο Τσίπρας θέλει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ»

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να αντικαταστήσει αυτό που ήταν το ΠΑΣΟΚ και να κάνει ένα νέο συστημικό κόμμα, έναν νέο πόλο και ισχυρό αντίπαλο δέος για τη ΝΔ. Και πως κάνεις ένα κόμμα συστημικό; Προσθέτεις σιγά σιγά ψηφοφόρους κάνοντας και χατίρια. Βλέπουμε πόσες προσλήψεις έχουν γίνει τα 2 αυτά χρόνια». Όπως σημείωσε «η ΝΔ θα είναι με μαθητική ακρίβεια κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές»,

Μάλιστα, ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε μια απίθανη απάντηση στον κ. Λιάτσο όταν ο τελευταίος αναρωτήθηκε γιατί να τραβήξει όσο μπορέσει τα πράγματα ο Αλέξης Τσίπρας αφού φθείρεται ακόμη περισσότερο όσο περνάει ο καιρός.

«Επειδή ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, δεν πάμε να αυτοκτονήσουμε νωρίτερα!» είπε χαμογελώντας και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση «δεν βλέπω κανέναν διατεθειμένο να παραιτηθεί και να φύγει, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τους ΑΝΕΛ».

Το σχόλιο του για τις βρετανικές εκλογές: «Όποιος βιάζεται πέφτει γρήγορα»

«Όποιος βιάζεται, πέφτει γρήγορα. Το είδαμε αυτό και στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης» σχολίασε, τέλος, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αναφορικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

«Βιάστηκε και ο κ. Κάμερον να πει ότι θα κάνει δημοψήφισμα για να κερδίσει τις εκλογές, βιάστηκε και η Μέι και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε σήμερα» σημείωσε ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας πως «το μεγάλο θέμα είναι η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη» και πως «θα κρατήσει πολύ καιρό αυτή η ιστορία».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top