Κ. Μακρή: Η «ατμομηχανή» της Κίνας και το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα

Ποιες επενδύσεις την ενδιαφέρουν στην χώρα μας

Στην μεγάλη σημασία της Κίνας – την οποία  επισκέπτεται ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός – στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στο ενδιαφέρον της χώρας της Ασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η Κάτια Μακρή, στο σημερινό της σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.      

«6,9%  ανάπτυξη είχε το πρώτο τρίμηνο η Κίνα. Ειναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Χρήματα έχουν και ψωνίζουν λοιπόν οι Κινέζοι επιχειρηματίες. Και η Ευρώπη τους ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί η κρίση έφερε και μεγάλες ευκαιρίες» τόνισε η σχολιάστρια του Star.

Επενδύσεις στην Eυρώπη

Η αξία των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί μέσα σε μόλις 6 χρόνια, όπως φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία      

2010: 2 δισ. ευρώ  

2014: 14 δισ. ευρώ

2016: 40 δισ. ευρώ.

Τι εχουν αγορασει οι Κινέζοι

Οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην εξαγορά ή στον έλεγχο των μετοχών μεγάλων brand name της παγκόσμιας οικονομίας, όπως των εταιρειών:    

-Volvo

- Peugeot Citroen

- Club Med

- Αεροδρόμιο Τουλούζης

- Αεροδρόμιο Χίθροου (Λονδίνο)

- Pirelli

- Feretti

-Feragamo. 

Ενδιαφερον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των Κινέζων όμως προσελκύουν και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

Τους ενδιαφέρουν:

-ΟΛΠ (όπου ήδη υπάρχει επένδυση)  

-Ελληνικό

-ΑΔΜΗΕ (ως στρατηγικός επενδυτής).

Θέλουν:

-Εθνική Ασφαλιστική

-Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ

- Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζελος

Πρόσθεσε η σχολιάστρια του Star σχετικά με το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα:

«Τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα γίνει απόβαση. Μαθαίνω ήδη ότι γίνονται μαζικές κρατήσεις στα ξενοδοχεία απο Κινέζους. Αξίζει ίσως να πούμε πως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πάει με δόξα και τιμή στην Κίνα αλλά στο παρελθόν δεν πέρασαν καλά  οι Κινέζοι μαζί μας. Απο τον Γιώργο Παπανδρέου στο λιμάνι  έως και  τον ίδιο τον Αλέξη  Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρόσφατα έκαναν ό, τι μπορούν για να τους διώξουν. Αλλά  περασμένα, ξεχασμένα…».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top