Ομοβροντία από… «like» για τη συμφωνία! Τι είπαν Ντάισελμπλουμ – Ντομπρόβσκις

«Να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της» - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Ομοβροντία από… «like» για τη συμφωνία! Τι είπαν Ντάισελμπλουμ – Ντομπρόβσκις

Με προσωπική του ανάρτηση στο twitter o Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας σχετικά με το πακέτο πολιτικής (SLA)  και δηλώνει ότι «αυτό θα συμπληρωθεί τώρα από τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας».

Παρομοίως και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση σχετικά με το πακέτο πολιτικής είναι ένα σημαντικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη ολοκλήρωση της 2ης αναθεώρησης του προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της».

Τι αναφέρουν βελγικά μέσα

Για ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών κάνει λόγο και δημοσίευμα της De Tijd υπό τον τίτλο «Συμφωνία Ελλάδας-δανειστών».

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι μετά από έξι μήνες συζητήσεων και  αντεγκλήσεων, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και το ύψος του αφορολόγητου και να υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι το δυσκολότερο κομμάτι της συμφωνίας, το οποίο αφορά την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, παραμένει ακόμα «ανοιχτό».

Κατά την εφημερίδα, η δυσκολία έγκειται στο ότι η αντιπαράθεση δεν έχει να κάνει πλέον με την Αθήνα, αλλά με τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι διαφωνούν μεταξύ τους για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρεται σύντομο ρεπορτάζ του Belga που αναδημοσιεύει η De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία με τους δανειστές», όπου επισημαίνεται πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθιστά δυνατή την έναρξη των συζητήσεων για την μείωση του χρέους.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top