Συμπληρωματική ποινική δίωξη για εξοπλιστικά επί υπουργίας Παπαντωνίου

Μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ζαμανίκα – Αφορά κυρίως την άσκηση ποινικής δίωξης

Συμπληρωματική ποινική δίωξη για εξοπλιστικά επί υπουργίας Παπαντωνίου

Στην δρομολόγηση διερεύνησης αδικημάτων που δεν «μπλοκάρονται» από παραγραφή, οδηγεί η ικανοποίηση του αιτήματος της ανακρίτριας Ηλιάννας Ζαμανίκα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την  άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της δωροληψίας, δωροδοκίας και  ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η δίωξη αφορά υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ερευνώνται στη διαδικασία της κυρίας ανάκρισης με κεντρικό πρόσωπο, τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Η ανακρίτρια Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής στην ίδια υπόθεση Γιώργος Ευαγγέλου ζήτησαν προ καιρού την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης με βάση στοιχεία που δεν είχαν αξιολογηθεί επι σειρά ετών για την υπόθεση των φρεγατών, όπως :

- Την κατάθεση ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα του πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002, όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου και το έργο ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στo ολλανδικό παράρτημα της Thales. Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον έλληνα υπουργό Άμυνας». Οι αναφορές είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν τη μήνι του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε διαψεύσει οργισμένα. 

- Η ανακρίτρια επικαλείται επίσης τους 9 λογαριασμούς της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπάρο του ζεύγους Γ. Κανδαλέπα. Για τα χρήματα αυτά ήδη έχουν καταδικαστεί για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες. Παράλληλα από το 2014 εκκρεμεί και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς για άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα. 

Πάντως, δικαστικές πηγές, εκτιμούν, ότι η άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης σε συνδυασμό με το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει ήδη αποσταλεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στις ελβετικές αρχές από τα μέσα Μαρτίου για άνοιγμα των νέων λογαριασμών που φέρονται ότι συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των ερευνών και πιθανότατα  να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις που θα προσδώσουν νέα διάσταση στην όλη υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top