Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά στην επταετή κρίση είμαστε μπροστά στην έξοδο

«Μεταξύ 10 και 15 Μαΐου εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων στο κοινοβούλιο»

Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά στην επταετή κρίση είμαστε μπροστά στην έξοδο

«Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αυτά θα πρέπει βήμα το βήμα να επιλύονται, ωστόσο για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κατά κύριο λόγο τα θέματα που έχουν απομείνει στη διαπραγμάτευση είναι τεχνικά και ότι υπάρχουν μερικά μικρά ανοικτά ζητήματα. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά ώστε να βρεθούν λύσεις και σε αυτά τα λίγα ζητήματα που έχουν απομείνει» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν είναι θέμα εικοσιτετραώρων να υπάρξει «λευκός καπνός», είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

«Έχουμε λόγους να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης. Από εκεί και πέρα πρέπει να γραφτεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς και να κατατεθεί στο Eurogroup της 22 Μαΐου» πρόσθεσε.

«Μεταξύ 10 και 15 Μαΐου εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων στο κοινοβούλιο ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να έχουν τον χρόνο να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης και να την καταθέσουν στο Eurogroup για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «με το κλείσιμο της συμφωνίας την Κυριακή θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος και αυτό που θα συζητηθεί στο Eurogroup είναι ο βαθμός εξειδίκευσης αυτών των μέτρων».

Όπως επισήμανε, αυτό που συζητείται τώρα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ζητά μια όσο το δυνατόν πιο ειδική περιγραφή των μέτρων, που θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.

«Ως προς αυτό νομίζω ότι θα βρεθεί πολιτική λύση» υπογράμμισε και είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλες οι πλευρές, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι «είμαστε προσηλωμένοι προς αυτό τον στόχο καθώς από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top