Οι προβλέψεις... και το σκληρό ΠΟΚΕΡ για τα μέτρα του 2018 και το χρέος

Με το ΔΝΤ συμφωνεί η κυβέρνηση στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους και στα μικρότερα πλεονάσματα

Ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ για τα μέτρα του 2018, το χρέος αλλά και τα πλεονάσματα θα παιχτεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τις επόμενες δύο ημέρες. Στο μεταξύ η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στην χώρα μας για φέτος.

 Με το ΔΝΤ  συμφωνεί η κυβέρνηση στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους και στα μικρότερα πλεονάσματα.

«Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά» υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση διαφωνεί όμως στα μέτρα του 2018. Το Ταμείο βλέπει τρύπα 2,7 δις ευρώ. 

«Όπως έχουμε πει με σαφήνεια το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις, ακόμη και αν υπήρχε ένα σενάριο για 3,5% το 2018, έχει κλείσει το ζήτημα (για νέα μέτρα) από την πρώτη αξιολόγηση με τον διορθωτή» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κόφτης για τον οποίο μιλάει ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Τον ίδιο κόφτη επικαλείται και η Κομισιόν η οποία κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ - εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας  Πιερ Μοσκοβισί.

Η πιθανότητα λήψης μέτρων το 2018 «καίει» την κυβέρνηση, αφού και μόνο η συζήτηση προκαλεί ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

«Αν υπάρχουν μέτρα το 2018 πάμε για πολιτική αστάθεια» δήλωσε ο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής ΑΝΕΛ στον Realfm

Κι όλα αυτά ενώ νέες φωτιές στην κυβέρνηση βάζουν οι αποκαλύψεις του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Μπουλαξής ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. 

Τα κρίσιμα ραντεβού

Το μεγάλο παζάρι για χρέος, πλεονάσματα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αρχίσει από αύριο το πρωί στην Ουάσιγκτον, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  έχει κλεισμένα ραντεβού με Λαγκάρντ, Ντάισελμπουμ, Σόιμπλε, Τόμσεν

Εκεί θα φανεί αν θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ κυρίως για το χρέος , που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα επικριτικά  δημοσιεύματα για την Ελλάδα με την γερμανική  Εφημερίδα  FAZ να σημειώνει σε άρθρο της ότι "Η διαπραγμάτευση Ελλάδας πιστωτών είναι μια φάρσα δίχως τέλος"

Φαρμακερά είναι και τα βέλη της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top