Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει σενάριο για πρόσθετα μέτρα το 2018» – Απίστευτη επίθεση σε ΝΔ!

Επιστρέφουν στις 25 Απριλίου οι θεσμοί – «Μονοετές και με λίγα χρήματα το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ»

«Η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αποτελεί θετική εξέλιξη» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως «το Ταμείο είχε αρχικά εκτιμήσει πως θα είναι 33 φορές μικρότερο, δηλαδή 0,1%».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, που προκάλεσαν καθυστερήσεις τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αξιολόγηση, ήταν αδικαιολόγητες».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στις 25 Απριλίου, προσθέτοντας πως στη συνέχεια «θα οριστικοποιηθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης με διάρκεια ενός έτους».

«Ανυπόστατα τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2018»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανυπόστατα» τα σενάρια περί πρόσθετων μέτρων για το 2018 βάσει των χθεσινών εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016 με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή». Παράλληλα, πρόσθεσε πως η απόδοση της ελληνικής οικονομίας «καθιστά το σενάριο της ενεργοποίησής του (σ.σ. του δημοσιονομικού διορθωτή) ως το πλέον απίθανο».

Απαντώντας στο πότε θα έρθουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, σημείωσε πως «ο στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως σταθερή θέση της κυβέρνησης «παραμένει η να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018». «Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

Τι είπε για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία για τη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Έτσι, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή την, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε.

Απίστευτη επίθεση σε ΝΔ: Θα καταλήξει σαν κάτι θρησκευτικές σέχτες!

Με σκληρές εκφράσεις επιτέθηκε, εξάλλου, στη Νέα Δημοκρατία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη καταστροφολογία της ΝΔ που προέβλεπε πέρυσι ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

«Κι όμως, αντί για δημόσια παραδοχή του λάθους έχουμε συνέχεια στο σίριαλ της καταστροφολογίας. Αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του ταμείου για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες αν και αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε να μην εξελιχθεί σε παρωδία για την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα θυμίζει παραθρησκευτικές σέχτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου, αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, μιλώντας για το θέμα του χρέους, επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ: «Απέναντί μας είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που ποντάρει στην καταστροφολογία και το χάος. Βλέπει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση ευθύνες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που σε κάθε κρίσιμο σημείο είχε ταυτιστεί με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών».

Ο ίδιος, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ΝΔ λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ αλλά και για τη μικρή ΔΕΗ, σημειώνοντας πως παράλληλα ζήτησε «να περιοριστούν ή και να καταργηθούν το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και οι διευκολύνσεις στους πιο αδύναμους μέσω των ρυθμίσεων οφειλών».

«Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση γιατί η ΝΔ όσο κυβέρνησε τον τόπο δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα. Μιλάμε για αυτούς που θεωρούσαν το χρέος της Ελλάδας, βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Μιλάμε για αυτούς που αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4 και 4,5% ως το 2030. Μιλάμε για τους ίδιους που δηλώνουν σήμερα ευθαρσώς πως δεν θα ψηφίσουν κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει κρίνει επανειλημμένα τα πεπραγμένα τους» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top