Κατ’αρχήν συμφωνία στη Μάλτα- Μεγάλα βάρη και στεναχώριες στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η συμφωνία για την τσέπη μας

Η κυβέρνηση έκλεισε το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές, κάνοντας πολλά βήματα πίσω. Έρχεται μεγάλη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, ενώ τα περίφημα αντίμετρα ελάφρυνσης θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον ξεπερνιούνται οι στόχοι.

«Είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς και πράγματα που θα στεναχωρήσουν όχι την διαπραγματευτική ομάδα αλλά πρωτίστως τον ελληνικό λαό» ήταν το μήνυμα του επώδυνου συμβιβασμού που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Μάλτα.

Οι πολίτες τη διετία 2019-2020 θα γίνουν φτωχότεροι κατά 3,6 δις ευρώ. Το 2019 οι συντάξεις θα μειωθούν συνολικά κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το 2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και συνταξιούχους συνολικά άλλο 1,8 δισ ευρώ.

Μάλιστα, αν στο τέλος του 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνονται οι στόχοι, τότε η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα και έτσι το 2019 θα ληφθούν όλα τα μέτρα, όπως ήθελε εξαρχής το Βερολίνο.

«Έχουμε συμφωνία στα κύρια συστατικά, σε ότι αφορά το μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου θα ψηφιστεί από τώρα. Θα ψηφιστούν και τα λεγόμενα αντίμετρα, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον υπάρχει υπέρβαση στον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τον Αύγουστο του 2018 θα γίνει μια πρόβλεψη από τους θεσμούς και αν με τη μείωση των συντάξεων το πλεόνασμα προβλεφθεί ότι θα είναι μεγαλύτερο από 3,5% θα ενεργοποιούνται και αντίμετρα ελάφρυνσης.

Το 2019 θα ενεργοποιηθούν προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας, μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα, και αύξηση επιδόματος ενοικίου και θέρμανσης. Για το 2020 το πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ και του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των μισθωτών από 22% σε 20%.

Στο μεταξύ χθες ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας προφανώς ότι πηγαίνουμε σήμερα για συμφωνία, εξήγγειλε παροχές για να αντισταθμίσει το βαρύ κλίμα.

«Η αριστερά δίνει μια σοβαρή πολιτική μάχη στη χώρα μας, σε δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες»

Το πλαίσιο συμφωνίας προβλέπει και ανατροπές παρά τη διατήρηση του 5% στις ομαδικές απολύσεις, ενώ στο θέμα της ενέργειας που προβλέπεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ οι τελευταίες πινελιές θα πέσουν με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Τον Μάιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top