Ωμή παραδοχή Τσακαλώτου: Κάποια πράγματα στη συμφωνία θα στενοχωρήσουν τους Έλληνες!

Ανακοίνωσε αντίμετρα που θα ισχύσουν εάν επιτευχθεί πλεόνασμα-ΜΑΜΟΥΘ

Ωμή παραδοχή Τσακαλώτου: Κάποια πράγματα στη συμφωνία θα στενοχωρήσουν τους Έλληνες!

Ευτυχής για την επίτευξη της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ δήλωσε από τη Μάλτα ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αποκάλυψε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να αυξήσει τις συλλογικές απολύσεις, δεν θα νομοθετήσει το μέτρο της ανταπεργίας και θα επιστρέψει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβρη του 2018.

Όπως είπε ο υπουργός «στη φύση της κάθε συμφωνίας είναι να έχει συμβιβασμούς και πράγματα που θα στεναχωρήσουν, όχι εμάς αλλά τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1% + 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και αφορολόγητο όριο το 2019 και το 2020 (συνολικά 3,6 δισ. ευρώ) και αντίστοιχα 1% + 1% αναπτυξιακά μέτρα.

Τα πρώτα θα νομοθετηθούν τώρα και θα ισχύσουν έτσι και αλλιώς, ενώ τα άλλα θα ενεργοποιηθούν αν θα υπάρξει το ανάλογο δημοσιονομικό περιθώριο.

Ποια θα είναι τα αντίμετρα

Διευκρινίζοντας το πακέτο των λεγόμενων αναπτυξιακών αντίμετρων ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι για το 2019 θα ληφθεί ένα μεγάλο πακέτο 1,8 δισ. ευρώ για την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς και την απασχόληση αλλά και τη μείωση της χρηματικής συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα

Το 2020 αναμένονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο Εισοδήματος, μέτρα που -όπως είπε- αντισταθμίζουν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δημιουργούν τη βάση για κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.

Τόνισε, δε, ότι έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός που το 2018 θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ξεπεράστηκε και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, που δε θα νομοθετηθούν, όπως δεν θα νομοθετηθεί ο θεσμός της ανταπεργίας, αλλά θα ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις το 2018.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top