ΑΥΤΟ είναι το μόνο σημείο που μένει για να κλείσει η συμφωνία!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΑΥΤΟ είναι το μόνο σημείο που μένει για να κλείσει η συμφωνία!

Ένα μόνο ανοιχτό σημείο έχει μείνει για να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA - Staff Level Agreement) και η συμφωνία για τη δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018, σε μια συμφωνία πακέτο, η οποία “κατά τ’άλλα είναι έτοιμη”, λέει στο STAR κοινοτικός αξιωματούχος.

Το σημείο αυτό, όπως αναφέρει “μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, ή και όχι, αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ώρες”, ως και τη συνεδρίαση του Euro working group - της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των 19 υπουργών οικονομικών που προετοιμάζει την ατζέντα για το eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR το σημείο αυτό είναι τα εργασιακά, καθώς στο δεύτερο μέχρι πρότινος ανοιχτό θέμα, η αγορά ενέργειας έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία. Στα εργασιακά τη χρυσή τομή αποτελεί η διατύπωση μιας κάποιου είδους υπόσχεσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις των αμοιβών των εργαζομένων θα ξεκινήσουν και πάλι το 2018, υπό προϋποθέσεις και έναν νέο σχεδιασμό. Ο νέος σχεδιασμός συνίσταται στον τρόπο καθορισμού των μισθών και το νέο σύστημα δεν μπορεί να έχει τα προβλήματα που δημιουργούσε στην παραγωγικότητα το σύστημα που ίσχυε παλιά στην Ελλάδα. Και μόνο όμως ως υπόσχεση μπορεί να αποτελέσει το αντιστάθμισμα για την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά.

Αυτό δε σημαίνει ότι η αύξηση των απολύσεων από 5% σε 10% στα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος έχουν φύγει από το τραπέζι, ενώ δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με την “ανταπεργία”. Γι’ αυτό και η εκτίμηση του αξιωματούχου για τις επόμενες ώρες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων δυσκολιών. Στην πράξη όμως η Αθήνα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι μπορεί να εγκριθεί ή όχι από τους εταίρους, το ΔΝΤ και τους ελεγκτές και αναμένεται μια ανάλογη απάντηση.

Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου των κρατών μελών, η διαπραγμάτευση για όλα τα παραπάνω δεν θα λάβει χώρα στο ίδιο το Euro working group, αλλά το προσχέδιο του SLA πρέπει να πάει εκεί έτοιμο για να εγκριθεί.

Από την πλευρά της Κομισιόν αφήνεται να εννοηθεί ότι άπαξ και οι δύο πλευρές δώσουν τα χέρια, οι αρμόδιοι θα εργαστούν εντατικά για να φέρουν στους εκπροσώπους των υπουργείων τα απαραίτητα έγγραφα. Από την άλλη αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν αποκλείεται και έκτακτο EWG με τηλεδιάσκεψη σε επόμενη φάση ως την Παρασκευή 7 Απριλίου.

Από εκεί και μετά οι Υπουργοί οικονομικών θα “ευλογήσουν το SLA” θα προσδιορίσουν νομοθετικά προαπαιτούμενα, η Ελλάδα θα πρέπει να τα περάσει από το κοινοβούλιό της και οι εταίροι θα μεταβούν στη Ουάσιγκτον για να δώσουν τα χέρια με το ΔΝΤ κατά την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου. Το ΔΝΤ, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υποσχεθεί την επιστροφή του (δεδομένης της συμφωνίας για της τριπλή αναδιάρθρωση του χρέους - το πρώτο σκέλος της οποία συντελείται) και στις 22 Μαΐου θα μπορούσαν μετά από κοινοβουλευτικές εγκρίσεις να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

Σε σχέση τέλος, με την περίφημη αποκάλυψη για υποτιθέμενες διαφωνίες γύρω από το “πάγωμα των επιτοκίων” των ελληνικών δανείων, κοινοτικές πηγές και εκπρόσωποι του ESM  παραπέμπουν στις ειλημμένες συμφωνίες και την μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά που ήδη συντελείται.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top