Για απολύσεις ετοιμάζεται 1 στις 5 μικρές επιχειρήσεις εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού

Τι δείχνει η έρευνα τάσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Για απολύσεις ετοιμάζεται 1 στις 5 μικρές επιχειρήσεις εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού

H έρευνα τάσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) που μετράει το οικονομικό κλίμα, και η οποία θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών, δείχνει ότι περίπου μία στις πέντε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία όχι μόνο διατήρησης του προσωπικού της, αλλά εκφράζει την πρόθεση να προχωρήσει σε απολύσεις λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Όσο κι αν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επιχείρησε να αλλάξει την ήδη αρνητική εικόνα αναφέροντας ότι οι μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες τον συγχαίρουν για την καθιέρωση του ΕΦΚΑ, η έρευνα δείχνει την ακριβώς αντίθετη τάση.

Συγκεκριμένα, το κλίμα στο τέλος του προηγούμενου έτους έως και τις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, όπως καταγράφηκε επιστημονικά από τη ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επιφανειακά μόνο ευνοούνται από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς παρά την προσπάθεια να φανεί ότι το 77,5% αυτών πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι πριν, οι ανυπέρβλητες δυσκολίες τους ωθούν σε αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, θεωρώντας ότι ξεκάθαρα είναι πιο εκτεθειμένοι στην κρίση και στις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις λόγω υπερχρέωσης, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτού του μεγέθους οι επαγγελματίες παρουσιάζονται πιο επίφοβοι και με μεγαλύτερο κίνδυνο να απολύσουν εργαζόμενους.

Ειδικότερα, βάσει των ευρημάτων, στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ ποσοστό 16,7% μιλά για τάση να απολύσει προσωπικό, ενώ μόλις το 5,1% δηλώνει ότι είναι πιθανό να προσλάβει, σε μια σαφή ένδειξη ότι η συνεισφορά της πολύ μικρής επιχείρησης στην απασχόληση περιορίζεται σημαντικά. Κοινώς, περίπου μία στις πέντε πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία συγκράτησης του εργατικού δυναμικού της, σε μια αγορά που έχει τεράστια πλέον προβλήματα, τα οποία διογκώνονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top