«Αξιολόγηση χωρίς τα εργασιακά δεν μπορεί να κλείσει» διαμηνύουν οι Βρυξέλλες!

«Τεχνικά εφικτό δεν σημαίνει πολιτικά δυνατό» επισημαίνουν για το ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας

«Αξιολόγηση χωρίς τα εργασιακά δεν μπορεί να κλείσει» διαμηνύουν οι Βρυξέλλες!

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το μήνυμα ότι η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία για τα εργασιακά δεν μπορεί να κλείσει,  έστειλε  σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης, εξηγώντας παράλληλα γιατί το τεχνικά εφικτό για συμφωνία μέχρι το ερχόμενο Eurogroup δεν σημαίνει ότι είναι και  πολιτικά δυνατό.          

Κατά την προηγούμενη ενημέρωση σας είπα ότι ήταν τεχνικά εφικτό να έχουμε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού ως τo  eurogroup  της 20ής Μαρτίου. Αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δε σημαίνει ότι είναι πολιτικά δυνατό στις επόμενες τρεις μέρες ως τη Δευτέρα" ανέφερε η  ίδια πηγή. 

Οι συνάδελφοι των θεσμών συζητούν τα ανοικτά ζητήματα με τηλεδιασκέψεις και οι απόψεις τους είναι πολύ μακριά, σε μια σειρά από θέματα”  τόνισε  ο ίδιος αξιωματούχος που  ενημέρωσε τον Τύπο τις Βρυξέλλες για την ατζέντα του eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Όπως επίσης διευκρίνισε, για τους Ευρωπαίους οι συνομιλίες αφορούν την β’ αξιολόγηση, όμως για το ΔΝΤ είναι οι συνομιλίες για τη σύναψη του δικού τους προγράμματος. Για τις  συνομιλίες ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζονται σε μια σειρά θεμάτων και θα συνεχιστούν παρομοίως σήμερα, αύριο και το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, όσο πιο μακριά πάνε τόσο το καλύτερο για την αποδοχή των ζητημάτων από το eurogroup. Tα ανοικτά θέματα είναι αυτά που συζητήθηκαν στο περιθώριο του eurogroup του Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων τα μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και τα αντίμετρα για την περίπτωση που ξεπεραστούν οι στόχοι του 3,5%.

Δεν διαπίστωσε πάντως καμία ορατή βελτίωση και όπως επισήμανε οι φήμες στην Αθήνα δεν είναι έκπληξη.  Πρόσθεσε όμως ότι «το να πάνε στην 3η αξιολόγηση είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πως να σας το πω»!  

Ανοικτά ζητήματα παραμένουν κατά την ίδια πηγή  στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και στην  αγορά εργασίας. «Χωρίς όλα αυτά δεν μπορώ να δω την αξιολόγηση να κλείνει. Στις δε ιδιωτικοποιήσεις έχουμε ανοικτά θέματα σε θέματα εποπτείας επιχειρήσεων που υπάρχουν και λειτουργούν για πολιτικούς λόγους. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολα πολιτικά»  σημείωσε.   

Παρ’ όλα αυτά συμπλήρωσε ότι τα ανοικτά ζητήματα «μπορούν εύκολα να κλείσουν μέσα στο Μάρτη και η επιστροφή εξαρτάται από το τι θα συμβεί από τώρα και ως τη Δευτέρα, από τι θα γίνει στο eurogroup. Δεν είναι δύσκολο να δούμε ολοκλήρωση στο τεχνικό επίπεδο, αλλά χωρίς να επιστρέψουμε από την Ουάσιγκτον θα είναι πολύ δύσκολο να πει το eurogroup τι ακριβώς  ισχύει. Οι πρώτες βδομάδες του Απριλίου είναι δύσκολες».

Σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι το ζήτημα ειναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντανακλούν τις βέλτιστες κοινοτικές πρακτικές και επισήμανε ότι ακόμα και ανάμεσα στους θεσμούς υπάρχου διαφωνίες για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει. «Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί» υπογράμμισε.  

Όσον αφορά το αν οι εκλογές στην Ολλανδία θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, ανέφερε: «Σημειώνουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα πάρει καιρό και ως τότε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  θα παραμείνει υπουργός και πρόεδρος. Η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο και αν χρειαστεί κάτι άλλο ως τότε, το Εurogroup θα το αποφασίσει». Αν και παραδέχθηκε ότι ένας υποψήφιος πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών ή κάτι παρόμοιο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει επίπτωση στην συνέχιση της προεδρίας του Ντάισελμπλουμ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top