Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η καθυστέρηση κοστίζει – Δεν θα ανακάμψει αυτόματα η οικονομία

«Δεν θα είναι εύκολο έτος το 2017, άρχισε με νέες καθυστερήσεις»

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η καθυστέρηση κοστίζει – Δεν θα ανακάμψει αυτόματα η οικονομία

To μήνυμα ότι η καθυστέρηση κοστίζει και πως η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην Έκθεση Πεπραγμένων που παρέδωσε σήμερα ο επικεφαλής του ανεξάρτητου θεσμού, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως το 2016 δεν ήταν εύκολο έτος για την οικονομική πολιτική και υπογραμμίζει πως «ούτε το 2017 θα είναι εύκολο καθώς άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (τρίτου Μνημονίου) και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Όπως τονίζει «η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά από κάθε αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και, ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Η Έκθεση Πεπραγμένων στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των φόρων λέγοντας ότι η αύξησή τους αποθαρρύνει την εργασία και την επιχειρηματικότητα, «θολώνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης».

Για το ασφαλιστικό επισημαίνεται ότι «όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».

Βούτσης: Είμαστε σε μια φάση με θετικό πρόσημο

«Η ελληνική πλευρά ως προς τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης προσβλέπει σε μία λύση με μακρόπνοη στόχευση, που θα εμπεδώσει ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος» είπε ο Νίκος Βούτσης, παραλαμβάνοντας την Έκθεση Πεπραγμένων.

«Είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης και ελπίζουμε τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Λιαργκόβας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ανεξάρτητου γραφείου. Όπως είπε, είναι τακτικός συνομιλητής οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ.ά., και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις και επιχειρηματολογεί για τη βελτίωσή τους μέσω Εκθέσεων για τη λιτότητα, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, την απαίτηση περί μεγάλου ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, κ.λπ.

Ο κ. Λιαργκόβας ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βούτση γιατί έχει σταθεί αρωγός, όπως είπε, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του κι επιλύοντας ζητήματα που το απασχολούν

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top