Καμπανάκι από Λιαργκόβα στη Βουλή: Τελειώνετε, η γ’ αξιολόγηση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη!

Προειδοποίησε ότι θα υπάρχει εποπτεία στην ελληνική οικονομία και μετά το 2020

«Κατ΄ αρχάς θετική» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής Πάνος Λιιαργκόβας, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση όλους αυτούς τους μήνες, ενώ  προειδοποίησε για τις δραματικές συνέπειες αν δεν κλείσει η  αξιολόγηση εγκαίρως .   

«Θετικό ότι γυρίζουν οι θεσμοί  αλλά  δεν διασφαλίστηκαν  ούτε τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος ούτε η  ποσοτική χαλάρωση» σημείωσε,  αν και εκτίμησε πως θα βρεθούν οι  κατάλληλες δεσμεύσεις για να αξιοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση.

 «Ο χρόνος ως την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής»,  τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά   ότι πρέπει να επιλυθεί μια δύσκολη εξίσωση πέντε παραμέτρων:

α. Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, β. Η αξία αυτών των μέτρων, γ. Οι  ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, δ. Οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ε. Το θέμα του χρέους.

Για την τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Λιαργκόβας προειδοποίησε ότι μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ρυθμίσεις ασφαλιστικό, και η κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας.

«Πιθανόν οι δυσκολίες στην γ’  αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες θα είμαστε στο 8ο έτος λιτότητας και δοκιμασίας» προειδοποίησε.  

Πρόσθεσε πάντως ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για διαρθρωτικά μέτρα σε μεγαλύτερο βαθμό και υποστήριξε  ότι υπάρχει χώρος για τη βελτίωση της φορολογίας και τον περιορισμό των δαπανών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, προειδοποίησε επίσης ότι καθώς ο ορίζοντας φτάνει στο 2020 σκιαγραφείται  επιτήρηση και εποπτεία και μετά το γ΄ μνημόνιο!

«Η  ευθύνη των αποφάσεων βρίσκεται στα  χέρια της κυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα  είναι να μπορέσει να γυρίσει σελίδα η οικονομία για  να καλύψει το χαμένο έδαφος, τα οφέλη θα ειναι πολλά σε τέτοια περίπτωση,  που κλείσει η αξιολόγηση» υπογράμμισε ο κ. Λιαργκόβας.

Τόνισε ακόμα ότι διακυβεύεται η ουσία του προγράμματος, υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην χώρα και όλοι οι δείκτες δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top