Κυβερνητικές πηγές: Το δύσκολο κομμάτι είναι μεταξύ αφορολόγητου και αντίμετρων

«Η λογική του ΔΝΤ είναι πάρτε από τις συντάξεις και δώστε στους ανέργους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές

Κυβερνητικές πηγές: Το δύσκολο κομμάτι είναι μεταξύ αφορολόγητου και αντίμετρων

Το δύσκολο κομμάτι για το οικονομικό επιτελείο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η οριζόντια επιβάρυνση της μείωσης του αφορολόγητου, να αντισταθμιστεί με τον πιο δίκαιο τρόπο με τα αντίμετρα που συζητούνται, λένε κυβερνητικές πηγές.

Για παράδειγμα ακόμα και η μείωση σε μεγάλο ποσοστό του ΕΝΦΙΑ (αν θα είναι 35%) μπορεί να δώσει τεράστιο πολιτικό κέρδος, θα αδικήσει όμως όσους δεν έχουν ακίνητη περιουσία.

Θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αυτό όμως φαίνεται να απομακρύνεται από τη συζήτηση γιατί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί είναι πολύ μεγάλο.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι οι ελαφρύνσεις δεν μπορούν να καλύψουν στο 100% τα βάρη που θα υπάρξουν και ψάχνουν το καλύτερο μίγμα.

Γι’ αυτό συμπληρωματικά  σκέφτονται τη μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές, σε είδη διατροφής (από 24% στο 13%), εστίαση, ενέργεια (από 13% στο 6%), την πτώση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Οι δανειστές λένε πως δεν τους νοιάζει από που θα βρει η κυβέρνηση τα αντισταθμίσματα, αυτό που δεν θέλουν είναι να μη γίνει σε καμία περίπτωση -back trucking μέτρα- όπως η αύξηση των συντάξεων.

Ο νόμος που θα έρθει θα έχει συγκεκριμένα μέτρα και αντίμετρα δεν θα περιγράφει γενικώς, δηλαδή πόσο θα είναι σε ευρώ η περικοπή του ΕΝΦΙΑ.

Μέτρα και αντίμετρα επιμένουν οι κυβερνητικές πηγές πως θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και είναι ανεξαρτήτως από τους στόχους του πλεονάσματος. Αν πέσεις έξω συζητάς στο σύνολο της πολιτικής και μπορείς να πάρεις όποια μέτρα θέλεις για να ισορροπήσεις.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, διαπραγματεύονται τα μέτρα να είναι μικρότερα από 2% του ΑΕΠ. Όλα θα καθοριστούν με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «Η λογική του ΔΝΤ είναι πάρτε από τις συντάξεις και δώστε στους ανέργους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top