«Θρίλερ» ενόψει Eurogroup - Όλα κρέμονται σε μία κλωστή

Οι πιστωτές μας έχουν στα χέρια τους ένα μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα

«Θρίλερ» ενόψει Eurogroup. Θα προλάβει η Ελλάδα τις προθεσμίες  ώστε να αξιοποιήσει το ζεστό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα μικρότερα δυνατά επιτόκια; Ή θα μπλέξει με τη σειρά των διαδοχικών εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκινούν με τις ολλανδικές στα μέσα Μαρτίου, οπότε ουσιαστικά το πουλάκι θα πετάξει; Όπως και να 'χει, όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για ένα μακρύ δρόμο μέχρι την εκταμίευση της δόσης.

«Αυτό το επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με την Ελλάδα, που κάποιοι κύκλοι θέλουν να το πάνε στα άκρα, είναι καιρός να σταματήσει. Ο ελληνικός λαός έκανε υπέρμετρες θυσίες με εξαιρετική αξιοπρέπεια. Είναι η ώρα να του αναγνωρισθεί. Στόχος μας είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία» είπε στο ΑΠΕ η Υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Δεχτείτε τα μέτρα, για να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο Πρώτο θέμα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Τόμας Βίζερ. Αν και διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα «Grexit».

«Είμαι απόλυτος. Όχι. Ποτέ δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε καν στο παρασκήνιο. Δεν έχει καμία βάση αυτό το σενάριο» είπε στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος του Eurogroup, Τόμας Βίζερ.

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει το δικό του μήνυμα προς όσους απεργάζονται διάφορα σενάρια πίσω από κλειστές συσκέψεις, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Αν ψάχνετε άνθρωπο για να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, εγώ δεν θα είμαι αυτός» ανέφερε στο «Βήμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πιστωτές μας έχουν στα χέρια τους ένα μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί κι εγκριθεί πολύ προτού η Ελλάδα λάβει χρήματα στα χέρια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Καθώς μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών δεσμεύσεων.

Ας δούμε τώρα τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη χώρα μας και στους δανειστές.

Για τη μείωση του αφορολόγητου που σήμερα είναι στις 8.636 ευρώ. Οι δανειστές ζητούν να κατέβει στις 7.000 ευρώ αλλά το ΔΝΤ στις 5.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά συμφωνεί με ένα κούρεμα στις 6.700 ευρώ ή ακόμα και στις 6.000 ευρώ.

Για το ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν να ανέβει ο συντελεστής από 13% στο 14% και η ελληνική πλευρά να μειωθεί κατά μια μονάδα. Πρόκειται για συντελεστή βασικών ειδών κατανάλωσης όπως στα τρόφιμα.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν περικοπή των συντάξεων μετά το 2018 για προσωπική διαφορά και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως επίσης και ομαδικές απολύσεις .Η ελληνική πλευρά προτείνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 11% για εισοδήματα από 6.000 έως  8.636 ευρώ το χρόνο.

Στην Αθήνα πάντως το "ρίχνουν" στις "ζεϊμπεκιές" ελπίζοντας ότι ο καπνός αύριο από τις Βρυξέλλες θα είναι λευκός. Μια ημέρα αφού χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, ο υπουργός Ναυτιλίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση μας έχει ταράξει στους φόρους.

Έντονο καυγά είχαν η Εύη Καρακώστα με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αισιόδοξη εικόνα δίνει πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέκλινγκ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Μπιλντ, που εκτιμά ότι για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θα απαιτηθούν λιγότερα χρήματα, από όσα προβλέπονται.

«Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν μικρότερες από εκείνες που είχαν αρχικά υπολογισθεί και ο προϋπολογισμός εξελίσσσεται καλύτερα» είπε ο Κλάους Ρέκλινγκ στη Bild.

Αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, καθηγητής Πέτερ Μπόφιγκερ, μιλώντας στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο, προειδοποιεί:

«Θα ήταν μοιραίο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν.»

Ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι, επίσης, να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Κομβικό ρόλο έχει αναλάβει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την Τετάρτη θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top