Ένα «ναι» από την Αθήνα περιμένουν οι Βρυξέλλες

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star, Θάνος Αθανασίου

Ένα «ναι» από την Αθήνα περιμένουν στις Βρυξέλλες για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο παρά πέντε καθώς οι ημερομηνίες είναι πλέον ασφυκτικές.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup που πλέον οι ελληνικές ελπίδες στρέφονται σε μία πολιτική δήλωση που να ανάβει το πράσινο φως ότι η αξιολόγηση θα κριθεί θετική το επόμενο διάστημα.

Πλέον τα βλέμματα της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών στρέφονται στις 9 Μαρτίου που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας για να εξετάσει αν η Ελλάδα πληροί τις προυποθέσεις για να ενταχθεί στο λεγόμενο μηχανισμό για «φθηνό χρήμα» (QE).

Καθοριστική για τις εξελίξεις κρίνεται η συνάντηση που θα έχουν την επόμενη Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ με τη διοικητή του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει προγραμματίσει να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου στο δείπνο δεν θα επικεντρωθούν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη  συνάντηση Μέρκελ Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συζητηθεί η κατάσταση γενικότερα της Ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουν τη μέχρι τώρα πορεία της Συμφωνίας Ευρώπης-ΔΝΤ και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες το ταμείο θα μετέχει στο εξής στο ελληνικό πρόγραμμα. Καθώς,  όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ έχει θέσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα ανάμεσα στα οποία είναι και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα αλλά και ρυθμίσεις για το χρέος.

Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι τα δύο άγνωστα Χ στη συζήτηση στο Eurogroup. Aνάλογα με το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα εξαρτηθεί εάν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί άμεσα μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική απόδοση δύο μονάδες.

Όπως διαβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες θα υπάρξει κοινοτική βοήθεια προκειμένου ο στόχος να επιτευχθεί και να καταγραφεί στην επόμενη έκθεση της EUROSTAT.

Kαι με τις καλύτερες των προθέσεων το πράγμα τραβάει μέχρι το καλοκαίρι. Πρώτα συμφωνία στο πώς θα κατέβει η Τρόικα, μετά να κατέβει η Τρόικα να γράψει το stafe level agrimen, να πάρουμε προαπαιτούμενα, να εκτελέσουμε τα προαπαιτούμενα, να πάει το ταμείο στο διοικητικό του συμβούλιο, να πάνε τα κοινοβούλια να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τις πηγές του Θάνου Αθανασίου στις Βρυξέλλες όλη η περίοδος προβλέπεται πως θα είναι μακρά και πιθανόν να φτάσει ως το καλοκαίρι μιας και πρώτο βήμα θα πρέπει να αποτελεί η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των εκπροσώπων των δανειστών, δεύτερο βήμα η επάνοδος του «Κοαρτέτου», τρίτο βήμα η Αθήνα να λάβει τα προαπαιτούμενα και τέλος να δηλώσει το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έτσι ώστε βάσει του καταστατικού του να μπορεί να συμμετέχει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top