Λαγκάρντ: Είπαμε την αλήθεια στην ελληνική κυβέρνηση και δεν της άρεσε!

Αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων αλλά ζήτησε μεταρρυθμίσεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Τις θυσίες του ελληνικού λαού αναγνώρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας, αλλά επέμεινε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης,    

Όπως αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου στην ιστοσελίδα mignatiou.com ,  η Λαγκάρντ   χαρακτήρισε ως «απολύτως αναγκαίες» τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος. «Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών»  ανέφερε η  Λαγκάρντ  και πρόσθεσε  ότι στην Ελλάδα  «πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ  τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία,  εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

«Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες» δήλωσε.

Για την αντίδραση  της ελληνικής κυβέρνησης (αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας) στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, ισχυρίσθηκε ότι από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. «Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σχολίασε αιχμηρά η επικεφαλής του Ταμείου.

Η ίδια πρόσθεσε πάντως: «Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας… ».

Απαντώντας η Λαγκάρντ σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος,  δήλωσε ότι η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζει το εάν η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top