«Τελεσίγραφο» Eurogroup προς Αθήνα: Κλείστε άμεσα την αξιολόγηση!

Χωρίς ημερομηνία και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα - Tι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Το Eurogroup ζήτησε την τάχιστη ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, με το κλείσιμο, άμεσα, των ανοιχτών σημείων και κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τη τρόικα να επιταχύνουν τη συνεργασία τους προς αυτόν τον σκοπό. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του eurogroup προς την Ελλάδα, όπως το μετέφερε ο Πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι όλοι αποδέχονται με ικανοποίηση ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης ταχύτερα από το αναμενόμενο και ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016. “Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένοι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” είπε ο Πρόεδρος, αλλά δεν διευκρίνισε ακριβείς ημερομηνίες.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν θετική και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, τόσο στην 2η αξιολόγηση, όσο και τα μέτρα μετά το πρόγραμμα, αλλά και τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού οδικού χάρτη. Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι προετοιμάζεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και σημείωσε ότι “μερικά μόνο σημεία ανοιχτά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η επίσημη ενημέρωση των Υπουργών από τα μέλη της τρόικας για την πορεία του προγράμματος.

Τέλος,  ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, ενημέρωσε για την εκτέλεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι με αυτά ελαττώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Η σωρευτική ελάφρυνση αντιστοιχεί σε 20 μονάδες χρέους ως το 2060 και 5 μονάδες εξυπηρέτησης χρέους ανά έτος για την κυβέρνηση. “Υποβοηθούμε την επιστροφή της Ελλάδα στις αγορές εν καιρώ, αλλά η επιτυχία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και αυτό φυσικά περιλαμβάνει τη 2η αξιολόγηση”, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

"Το ΔΝΤ είναι πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα" 

Το ΔΝΤ είναι “δίκαιο και συνεπές” σε σχέση με τις συζητήσεις για την Ελλάδα, επισήμανε   επίσης ο Πρόεδρος του eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Star Θάνου Αθανασίου στις Βρυξέλλες  για την επικείμενη έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του eurogroup  επεσήμανε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τη διαβεβαίωση από την ΕΕ ότι στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους “αν χρειάζονται”. Είπε μάλιστα ότι η θέση του ΔΝΤ είναι πάντα η ίδια, “επιθυμούν αξιόπιστα δημόσια οικονομικά και βιώσιμο χρέος”. “Υπάρχει μια κάποια συζήτηση για το τι είναι τώρα πάνω στο τραπέζι αλλά έτσι γίνεται”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι από την αρχή πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα, “είναι πολύ εποικοδομητικό” και “η θέση του είναι ξεκάθαρη”.Το ΔΝΤ”, είπε “βοηθά στην σταθεροποίηση του ελληνικού προγράμματος από την πρώτη μέρα”. Έχουμε κοινή θέση με το ΔΝΤ” τόνισε, “υπάρχει χρόνος ακόμα όμως να δούμε με ευελιξία για το ποιό είναι το μεσοπρόθεσμο διάστημα εφαρμογής του στόχου του 3,5%”.

Τέλος απέφυγε να ξεκαθαρίσει τους όρους που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top