Ντάισελμπλουμ: «Ναι» του ΔΝΤ στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με 3 όρους

Τι δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του

Tην βούληση όλων των εμπλεκομένων μερών να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα και να εισέλθει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θάνος  Αθανασίου.    

"Μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο, δεν είναι παράξενο ότι συναντηθήκαμε σήμερα. Συναντηθήκαμε και πάλι και μιλήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση και την προοπτική να κινηθούμε προς τα μπρος. Γνωρίζετε τα δύσκολα σημεία. Θα τον ακούσουμε και αυτόν και τους θεσμούς στο eurogroup και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε. Υπάρχει κοινή βούληση και συμφέρον όλων να προοδεύσει η Ελλάδα και η οικονομική της ανάκαμψη. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί ο τρόπος" τόνισε, λίγη ώρα μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.   

 Απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Αθανασίου για το πόσο μακριά είμαστε από την επισφράγιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος του eurogroup απάντησε ότι "το ΔΝΤ μας διαβεβαίωσε τον Μάιο πως θα είναι μέρος του προγράμματος, όμως οι όροι τους είναι και ήταν πάντα ξεκάθαροι: θέλουν αξιόπιστο δημοσιονομικό μονοπάτι, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη βιωσιμότητα χρέους".

Συμπλήρωσε δε ότι "κατά το τρέχον διάστημα συζητάμε το πως θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, όμως  δεν έχουν γίνει εδώ και καιρό συζητήσεις επί τους εδάφους στην Αθήνα και αυτό πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα».

Ντομπρόφσκις: Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβκσις σημείωσε ότι "η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται" εξηγώντας πως το 2016 ήταν "ελαφρώς καλύτερο" από το αναμενόμενο, και  πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Απαντώντας σε ερώτηση επίσης του Θ. Αθανασίου για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το πρόγραμμα, ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι "υπάρχει μια απόσταση, η οποία όμως είναι δυνατό να γεφυρωθεί αν και αυτό προϋποθέτει προσπάθειες και από τις δύο πλευρές" και πως «μετά το 2018 χρειάζονται επιπλέον συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα ή ο προληπτικός μηχανισμός που διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ", συμπληρώνοντας πως  σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντα είναι σημαντικότερη η ουσία από τις προθεσμίες, εκφράζοντας την ελπίδα, ωστόσο, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετά τη σημερινή συνάντηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top