Πετάει πάλι το γάντι η κυβέρνηση στο ΔΝΤ: Εδώ είναι Ευρώπη!

Τι διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές για την διαπραγμάτευση, τον κόφτη και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Πετάει πάλι το γάντι η κυβέρνηση στο ΔΝΤ: Εδώ είναι Ευρώπη!

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην διαπραγμάτευση» αναγνωρίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αλλά  προσθέτουν ότι η  ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα θετικό μομέντουμ και ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης «παρά τις κορώνες της ΝΔ».Παράλληλα όμως οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, με πρώτο το «ξεπάγωμα»  των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο επιδιώκουν να «κλειδώσει»  όσο το δυνατόν πιο σύντομα.       

Όπως αναφέρουν επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε συνεδρίαση οργάνου για το «ξεπάγωμα»  και εκτιμούν ότι τελικά  μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει διευθέτηση του όλου ζητήματος. 

Οι πηγές του Μαξίμου πετούν όμως  και πάλι το «γάντι»  στο ΔΝΤ σχετικά με την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, υπενθυμίζουν  τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί ότι μέσα στον Ιανουάριο μπορεί  να  υπάρξει λύση και επισημαίνουν ότι το  πρόβλημα που υπάρχει είναι η στάση του ΔΝΤ,  σε αντιδιαστολή με την στάση των Ευρωπαίων, καθώς εκτιμούν  ότι κανείς στην Ευρώπη  δεν θα θέλει αναζωπύρωση της κρίσης με τεχνητό τρόπο.

«Οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι τεχνητή. Δεν θα έχει λόγους για να υπάρξει» τονίζουν  στην ίδια κατεύθυνση οι κυβερνητικές πηγές και εκφράζουν την αισιοδοξία τους.   

«Βασικό θέμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Κατα τα άλλα δεν υπάρχει άλλος λόγος. Αν δεν ήταν αυτό θα ήταν εφικτό να είχαμε κλείσει και στις 5 Δεκέμβρη» υπογραμμίζουν και εκτιμούν ότι αν όλοι  οι εταίροι δείξουν θετική στάση μπορεί να βρεθεί λύση στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα εργασιακά και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

Για εργασιακά δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα συζήτηση, αλλά χαρακτηρίζουν την  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αρκετά θετική.  

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως επίσης αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν ένα θέμα ανοιχτό, αλλά επιμένουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι «εδώ είναι Ευρώπη όπου  υπάρχει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Διευκρινίζουν όμως ότι από τη στιγμή που δεν τίθεται θεμα αύξησης των ομαδικών απολύσεων, είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο που έχει η κυβέρνηση.

Τεχνητή κρίση; Μόνο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση 

Όπως ακόμη εκτιμούν στην κυβέρνηση οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι τεχνητή.

«Η τεχνητή αναζωπύρωση  του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από μια αδιάλλακτη στάση κάποιων,  η οποία όμως θα γινόταν για εσωτερική δική τους πολιτική κατανάλωση» δηλώνουν και συμπληρώνουν :

«Δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση σε άλλες χώρες να καθορίζουν  την πορεία του ελληνικού προγράμματος από τη στιγμή που οι στόχοι επιτυγχάνονται και η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια θετική πορεία. Αποσκοπούν στο να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό  πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό τους ακροατήριο,  καθώς πιέζονται από  δυνάμεις της ακροδεξιάς».

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και η λύση πρέπει να είναι πολιτική.

Οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνικό και η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, ενώ επανέρχονται στο ζήτημα του ΔΝΤ:

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει να κάνει. Ετσι οπως βρεθηκε λυση στην διακρεια της α αξιολογησης ετσι και τωρα πρέπει να βρεθεί. Ο τροπος που συμπεριφέρεται η γερμανική κυβέρνηση -  είναι γνωστές οι θέσεις τους - εξαντλούν τη σκληρότητά τους, όμως δεν έχουν το επιχειρηματολογικό υπόβαθρο για να προκαλέσουν κρίση».

Για τη συνεννόηση με τους  θεσμούς: Κάτι θα έβρισκε ο Σόιμπλε 

Για το πρόβλημα με τους θεσμούς λόγω του «μποναμά Τσίπρα» οι ίδιες πηγές υποβαθμίζουν την εμπλοκή και υποστηρίζουν ότι «στις Βρυξέλλες λένε ότι μάλλον κάτι θα έβρισκε ο Σόιμπλε και αυτό να μην υπήρχε» !

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαψεύσει και το ενδεχόμενο ότι θα στηθούν κάλπες για δημοψήφισμα, καθώς διαμηνύει ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να μιλάμε για ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο της συνταγματικής  αναθεώρησης ή αν λαός θέσει κάποια ζητήματα και εντελώς διαφορετικό ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». 

Επέκταση του κόφτη

Σχετικά με τον κόφτη το Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους  3,5%, αλλά με αφορμή τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος  θέτει ζήτημα για 2,5% + 1% για ενίσχυση της ανάπτυξης. 

Το Κυπριακό

Για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού,  οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν  υπάρχει ημερομηνία διμερούς συνάντησης, αλλά και ότι θεωρούν πως η διμερής Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να γίνει ώστε να έχει και η πολυμερής  διάσκεψη πιθανότητες επιτυχίας.

«Η διμερής συνάντηση είναι απαραίτητη για την επιτυχία της πολυμερούς διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου»  σημειώνουν χαρακτηριστικά.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top