Τσακαλώτος: Μπορεί το ΔΝΤ να νομίζει ότι είναι λιοντάρι αλλά είναι… γατάκι!

Δήλωσε απογοητευμένος από τους πιστωτές της Ελλάδας – «Ντροπή να μην υπάρξει συμφωνία για τις παροχές Τσίπρα»

Τσακαλώτος: Μπορεί το ΔΝΤ να νομίζει ότι είναι λιοντάρι αλλά είναι… γατάκι!

Στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας και στις συζητήσεις του ελληνικού κράτους με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στην εκδήλωση με θέμα: «Ευρώπη & Ελλάδα στο σταυροδρόμι - Μπορεί το τέλος της λιτότητας να αποτρέψει την δεξιά στροφή;», την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς "Die Linke", στο Βερολίνο.

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε απογοητευμένος από τους πιστωτές της Ελλάδας και έκανε έκκληση για κοινωνική εξισορρόπηση κατά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στις μεγάλες προόδους κατά την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ένα «σαφές σχέδιο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει εφαρμόσει από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 με τους δανειστές ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων όπως είναι π.χ. τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και τον τομέα της ενέργειας.

«Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις προγνώσεις για τρίτο συνεχές τρίμηνο, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν και η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με επιτυχία. Ξεπεράσαμε τους στόχους μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επομένως «μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση τους ελληνικού χρέους».

«Η ευημερία της Ελλάδας και της Ευρώπης εξαρτάται από την συμμετοχή των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στην ανάπτυξη, διαφορετικά η ήπειρός μας θα αντιμετωπίσει "μεγάλες δυσκολίες"» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, όπως και οι άλλοι ομιλητές, αναφερόμενοι στην στροφή προς τον λαϊκισμό και την τάση για την επιστροφή του εθνικού κράτους στην Ευρώπη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των πιστωτών και εκείνων του ελληνικού λαού, ο οποίος έκανε στα περασμένα έξι-επτά χρόνια πολλές θυσίες. Αναφερόμενος στο δώρο των Χριστουγέννων για 1,6 εκ. συνταξιούχους, όπως επίσης και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που επικρίνονται από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι δεδομένων των μεταρρυθμιστικών προόδων τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει τέτοια περιθώρια στην κυβέρνηση Τσίπρα.

«Θα "ήταν ντροπή" εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο θέμα αυτό» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηριστικά, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι άλλοι ομιλητές. Ακόμα, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου απογοητευμένος από την στάση του ΔΝΤ προς την Ε.Ε, διότι -όπως είπε- δεν αναγνωρίζει στο ταμείο «ένα "λιοντάρι" όπως το ίδιο θεωρεί τον εαυτό του αλλά ένα "γατάκι"».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top