Κομισιόν και ESM ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ το ΔΝΤ- Τι απαντούν για τη «βόμβα» Τόμσεν

Οι πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Κομισιόν και ESM ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ το ΔΝΤ- Τι απαντούν για τη «βόμβα» Τόμσεν

Τις αντιδράσεις τους εξέφρασαν Κομισιόν και ESM στις αποκαλύψεις Τόμσεν ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Κομισιόν έχει εξετάσει τα συμφωνημένα μέτρα και σε αντίθεση με το ΔΝΤ τα θεωρεί επαρκή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Την ίδια ώρα, ο ESM συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση της Κομισιόν και ταυτόχρονα εκφράζει "έκπληξη" για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών συνομιλιών.

Η Κομισιόν εκτιμά επισήμως ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην Ελλάδα είναι παραπάνω από αρκετά για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και ζητά από τους άλλους εταίρους στην τρόικα να αποδεχθούν και να αντιληφθούν αυτήν την εκτίμηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, 'Αννικα Μπράιντχαρτ, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τα γραφόμενα στο blog του Πολ Τόμσεν στον ιστότοπο του ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος της Κομισόν έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο και κάλεσε σε ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε αυτή τη βάση:  "αν όλα τα μέρη εκφράζουν την ίδια δέσμευση, τότε μια συμφωνία είναι εφικτή σύντομα", τόνισε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Κομισιόν έχει εξετάσει τα συμφωνημένα μέτρα και σε αντίθεση με το ΔΝΤ τα θεωρεί επαρκή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

«Διαβάζουμε προσεκτικά το blog του προσωπικού του ΔΝΤ. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεωρούν ότι οι πολιτικές του προγράμματος του ESM είναι επαρκείς και αν εφαρμοστούν πλήρως μπορεί να βοηθήσουν να επιστρέψει η Ελλάδα στην αειφόρο ανάπτυξη και να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Είναι σημαντικό όπως όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα του ελληνικού προγράμματος. Το προσωπικό από όλους τους εποπτεύοντες θεσμούς είναι τώρα στην Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σχετικά με τη δεύτερη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Και με δεδομένο το πόσο μεγάλη πρόοδος έχει γίνει, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά. Η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη στην αυτόν τον στόχο" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο ESM συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση της Κομισιόν σε σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου που αναρτήθηκε στο blog του ΔΝΤ στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού στο Λουξεμβούργο, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει "έκπληξη" για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών συνομιλιών.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έκπληκτοι που το προσωπικό του ΔΝΤ ανάρτησε κείμενο σε blog εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση και καθώς ξεκινάνε και πάλι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουμε στην πρακτική της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων του προγράμματος με την ελληνική κυβέρνηση ιδιωτικά”, δήλωσε από το Λουξεμβούργο εκπρόσωπος του ESM.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top