Τσίπρας στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο: Μέτρα για ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016

"Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ελληνικό, αλλά με ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης"

«Τώρα είναι η ώρα και οι πιστωτές μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους -όπως έκανε η Ελλάδα- για να καταλήξουμε σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έως το τέλος της χρονιάς» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που πραγματοποιείται στη Βραυρώνα.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ελληνικό, αλλά με ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος».
Όπως εξήγησε, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς (το 2017), για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, "κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους σε προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς", κρούωντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα συμβεί εάν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας, αναβληθεί για το β' εξάμηνο του 2017.
«Τηρούμε απαρέγκλιτα και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους πιστωτές μας τον Ιούλιο του 2015», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σήμερα ολ��κληρώθηκε και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016.
Υπογράμμισε ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή», δεδομένης της αστάθειας και της αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία, αλλά και εν όψει του Brexit.
Υπογράμμισε ότι η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της: Την οικονομική, ��ην προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, με την έξαρση της τρομοκρατίας».
Τέλος, επισήμανε ότι είναι ανάγκη «να βάλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης» με κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top