«Μυστική» σύσκεψη για εκλογές στο Μαξίμου;

Τα δύο στρατόπεδα: Ο κομβικός ρόλος του χρέους και η απλή αναλογική

«Μυστική» σύσκεψη για εκλογές στο Μαξίμου;

Μπορεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίζουν ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 ωστόσο το σενάριο για πρόωρες κάλπες συντηρείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επικαιρότητα, είτε από το επίμονο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε και από ξένα δημοσιεύματα που βλέπουν «εμπλοκή» με τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών το σενάριο έπεσε και στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του και μάλιστα υπήρχαν δύο στρατόπεδα: αυτό που έλεγε «ναι» σε πρόωρες εκλογές και αυτό που ήθελε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

Τα επιχειρήματα της πρώτης πλευράς ήταν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πληγεί λόγω των σκληρών μέτρων και με καυτά θέματα να είναι στον ορίζοντα (εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει ακόμη περισσότερο η δημοσκοπική ψαλίδα με τη ΝΔ. Έτσι, η πρόταση ήταν υπέρ των πρόωρων εκλογών με το σκεπτικό ότι πιθανότατα δεν θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ και έτσι αν προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που δημιουργήσει νέα δεδομένα και συσχετισμούς.

Η άλλη πλευρά τόνισε ότι το δυσμενές κοινωνικό κλίμα για την κυβέρνηση είναι δυνατόν να ανατραπεί αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει χρόνος, τουτέστιν εξάντληση της τετραετίας. Όπως τόνισαν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, η οικονομία θα μπορέσει τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει βελτίωση και έτσι θα υπάρξουν στη συνέχεια και χειροπιαστά παραδείγματα που θα αναγνωρίσει ο κόσμος. Εξάλλου, αν��φέρθηκε και το θέμα του χρέους, στο οποίο ποντάρει πολλά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έβαλε (άνω;) τελεία στα σενάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στο μυαλό του, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν πολλά στελέχη της κυβέρνησης (κάτι που είπαν και ευθέως στο συνέδριο) οι δύσκολοι επόμενοι μήνες θα είναι που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο πολιτικό τοπίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top