Νέες ΑΙΧΜΕΣ Γεροβασίλη εναντίον ΔΝΤ:«Καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις»

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου»

​Αιχμές ότι το ΔΝΤ καθυστερεί με τη στάση του τις διαπραγματεύσεις άφησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», είπε η κυρία Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά “ανοησίες” και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι δανειστές.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, μετά από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και πως οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε πως η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και ότι ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν πάνω από 1.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Σκαραμαγκά.

Εκτίμησε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός θα επιταχυνθεί και πως τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα είναι αίτημα σε 15 μέρες περίπου.

«Άμεση προτεραιότητα είναι η εκκένωση της Ειδομένης. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας», είπε.

Όσο για τη δράση των αλληλέγγυων στην Ειδομένη, τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη δράση των ατόμων αυτών και εξετάζει την πιθανότητα παρέμβασης.

Η Ο. Γεροβασίλη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και αναφερόμενη στην επίσκεψη του Πάπα, τόνισε πως έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά τη χώρα και τους Έλληνες, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για τους πρόσφυγες.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, σημείωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, η οποία και θα διαρκέσει 7 – 10 μέρες.

Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων και από την διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφ’ όσον υπάρξουν.

Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την δημοπράτηση των συχνοτήτων.

Επίσης τόνισε πως εκδόθηκε και έχει τ��θεί σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους, η οποία παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 2 εκατ. πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, την Τετάρτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Ζητάμε απαντήσεις από τη ΝΔ και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις»

Τέλος αναφέρθηκε και στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γ. Κουμουτσάκ��ς, αλλά στις απειλές για αγωγές από τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, λέγοντας:

«Η τακτική της μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο. Προφανώς, δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά. Οι απαντήσεις οφείλονται στον ελληνικό λαό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top