Handelsblatt: Πιο κοντά από ποτέ Μέρκελ και Τσίπρας

Κάνει λόγο για «άνοιξη στις ελληνογερμανικές σχέσεις»

Handelsblatt: Πιο κοντά από ποτέ Μέρκελ και Τσίπρας

Για «άνοιξη στις ελληνογερμανικές σχέσεις» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα όπου τονίζει πως μέχρι πριν από λίγο καιρό η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα ωστόσο «η προσφυγική κρίση έφερε κοντά Γερμανία και Ελλάδα».

«“Go back, Mrs. Merkel”, φώναζε προεκλογικά Αλέξης Τσίπρας υπό τις επευφημίες των οπαδών του. Λόγω της προσφυγικής κρίσης όμως το κλίμα έχει αλλάξει» σημειώνει η Handelsblatt, διαπιστώνοντας αλλαγή στάσης και στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι η καγκελάριος έχει «μυστικό» σχέδιο για την «υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης», αλλά όσον αφορά ωστόσο την προσφυγική της Άνγκελα Μέρκελ, μόνο καλά λόγια έχει να πει: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τέτοιο μήνυμα ανθρωπιάς από έναν πολιτικό αντίπαλο». Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι η γερμανίδα καγκελάριος «διέσωσε την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια», χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «φωνή της λογικής».

«Η επαναπροσέγγιση Γερμανίας-Ελλάδας είναι αμοιβαία. Μετά από έξι χρόνια αντιπαράθεσης με αφορμή την οικονομική κρίση Βερολίνο και Αθήνα ανακαλύπτουν τα κοινά τους συμφέροντα. Ακόμα και ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει μια “τρομακτική απουσία αλληλεγγύης” των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας και διακρίνει περιθώρια χαλάρωσης στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στους στόχους του προϋπολογισμού λόγω της “δύσκολης κατάστασης”» σημειώνει η Handelsblatt, τονίζοντας ότι στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο Τσίπρας εξαρτάται από τη Μέρκελ όσο ποτέ άλλοτε.

«Με την πολιτική της προώθησης προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη έχασε και τους λίγους υποστηρικτές που του είχαν απομείνει. Συνεπώς, η στήριξη από την Άνγκελα Μέρκελ είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ευπρόσδεκτη. Στα μάτια πολλών Ελλήνων η γερμανίδα καγκελάριος μετατράπηκε από ψυχρή “θηριοδαμάστρια” σε υποστηρικτή της χώρας τους» επισημαίνει η Handelsblatt, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τους τότε κυβερνητικούς πολιτικούς ως «Μερκελιστές» και τώρα έγινε ο ίδιος ένας από αυτούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top