Η απάντηση του Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για εξεταστική

«Είστε σίγουροι ότι σας συμφέρει; Χάρη θα μου κάνετε!»

Η απάντηση του Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για εξεταστική
«Είναι σίγουροι οι της ΝΔ ότι τους συμφέρει εξεταστική για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Χάρη θα μου έκαναν!».
varoyu.jpg

Με αυτή τη φράση στο twitter και με ένα άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο «Η αρπαγή των τραπεζών, 2013-2015», απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης στα περί εξεταστικής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως ο πρόεδρος της ΝΔ ορθώς ισχυρίζεται ότι «η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση επέφερε απώλειες 20 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, ότι έγινε υπό την απειλή "κουρέματος" καταθέσεων (bail in), και πως ξένοι οίκοι αμφίβολης ικανότητας πήραν τα ηνία των τραπεζών με το ευτελές ποσόν των περίπου 5 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μικροεπενδυτές αποκλείστηκαν, σκανδαλωδώς, από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Ωστόσο, στη συνέχεια τον κατηγορεί ότι αποσιωπά πως «η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της προηγούμενης».
«Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εγκαλέσει τη σημερινή κυβέρνηση για κάτι, ας την κατηγορήσει ότι υποτάχθηκε στους δανειστές όπως ακριβώς είχε υποταχθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προ διετίας» επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Ο στόχος μου ως υπουργός Οικονομικών ήταν η νέα ανακεφαλαιοποίηση να μην ακολουθήσει τα χνάρια της πρώτης και, βεβαίως, να μη γίνει στο πλαίσιο ενός 3ου μη βιώσιμου μνημονίου. Αυτός ήταν ο λόγος που επιλέξαμε τον δρόμο της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της οποίας επέμενα ότι πριν από την όποια νέα ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να δημιουργηθεί μια "κακή τράπεζα", που θα διαχειριζόταν τα "κόκκινα" δάνεια. Όμως η τρόικα ήταν αποφασισμένη να επιβάλει την ίδια αποτυχημένη συνταγή, καθυστερώντας την επίτευξη συμφωνίας και δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικών εκροών υπό την απειλή capital controls και άλλων στοχευμένων κινήσεων».
«Η χώρα έχει ανάγκη μια σοβαρή κεντροδεξιά αντιπολίτευση» προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης, καταλήγοντας με δύο παρατηρήσεις στο άρθρο του:
«(1) Όσο για το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση έγινε υπό την απειλή «κουρέματος» καταθέσεων (bail in), αυτό οφείλεται στη συνυπογραφή της συνθήκης της δήθεν τραπεζικής ένωσης από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
(2) Αναρωτιέμαι αν ο κ. Μητσοτάκης πραγματικά πιστεύει ότι «απαρνήθηκα», όπως γράφει, αυτό το ποσό επιτρέποντας την (ανούσια) μεταφορά του από το ΤΧΣ στο EFSF - ESM».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top