Η «τεχνική» παράταση του προγράμματος εξετάζεται στο EuroWorking Group

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση

Η «τεχνική» παράταση του προγράμματος εξετάζεται στο EuroWorking Group

Τις διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να υπάρχει μια τεχνική παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα εξετάσει σήμερα το Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να αναμένει την πιθανή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ή να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, όχι όμως και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε σε παράταση του παρόντος προγράμματος, μέχρι η ελληνική πλευρά και η τρόικα να ολοκληρώσουν την διαπραγμάτευση και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Live U ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, αυτό που λένε στην ελληνική κυβέρνηση οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι ότι μας δίνουν χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία, να νομοθετήσουμε, να εφαρμόσουμε όλα τα προαπαιτούμενα στην πράξη και κατόπιν να υπάρξει έκθεση συμμόρφωσης.

Όταν συμβεί αυτό, μόνο τότε θα μπορεί η Ελλάδα να καταθέσει αίτημα για υπαγωγή της στον ECCL. Όπως δήλωσε άλλωστε και ευρωπαίος αξιωματούχος την Τετάρτη, δεν χρειάζεται να κάνει την αίτηση αμέσως και δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστεί.

Οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να μπει στη νέα ρύθμιση, κάτι που σημαίνει ότι δεν ολοκληρώνεται και η τελική πορεία για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τ. Αναστασάτος, ο οποίος θα ενημερώσει τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες των χωρών της ευρωζώνης για τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών με την τρόικα και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αναμένεται μάλιστα να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές.

Παρ’ όλ’ αυτά, εκείνοι επιμένουν ότι θα πρέπει να ληφθούν και τα προληπτικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν θέλει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top