Ο «μυστηριώδης» άνθρωπος των ΜΚΟ: Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος

«Καρφώνει» Παπανδρέου: Το παρασκήνιο πίσω από τις επιχορηγήσεις

Ο «μυστηριώδης» άνθρωπος των ΜΚΟ: Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος

Τον έχουν χαρακτηρίσει «μυστηριώδη» και «άνθρωπο των ΜΚΟ», αφενός επειδή σπάνια εμφανίζεται δημόσια και αφετέρου λόγο της πολυετούς ενασχόλησής του με τις Μη Κυβερνητικές Ομάδες και το έργο τους.

Ο λόγος για τον Άλεξ Ρόντο, που διετέλεσε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της απάτης-μαμούθ 9 εκ. ευρώ με την ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που τον οδηγεί στο κατώφλι του ανακριτή.

Ο -πάλαι ποτέ- στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αφήνει αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό καθώς -σχολιάζοντας το θέμα- κάνει λόγο για θεσμικό πλαίσιο «προβληματικό και ελλιπές» και απορρίπτει τα περί δικής του ευθύνης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Έθνος, ο κ. Ρόντος κάνει λόγο για επανειλημμένες οχλήσεις του την περίοδο 2000-2004 στον κ. Παπανδρέου για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να υιοθετήσει την εμπειρία άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ.

Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ο Παπανδρέου… αλλά το 2011

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του, τελικά άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις.

1341905.jpg
Μόνο που αυτό ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2011 λίγο πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και ενώ το «πάρτυ» με τις ΜΚΟ είχε ξεκινήσει από το 1999!!!

Ποιος είναι ο «μυστηριώδης» άνθρωπος των ΜΚΟ, Άλεξ Ρόντος

Ο κ. Ρόντος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1954 στην Τανζανία, μεγάλωσε στην Κένυα και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ξεκινά τα πρώτα βήματα στο χώρο των ΜΚΟ όπου επί μια επταετία (1985-1992) δούλεψε -μεταξύ άλλων- στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο για την Catholic Relief Services της καθολικής εκκλησίας.

Το 1992 ο Αρχιεπίσκοπος Βο��είου Αμερικής Ιάκωβος του ανέθεσε να δημιουργήσει τη ΜΚΟ Ιnternational Οrthodox Christian Charity (IOCC), μέσω της οποίας γνωρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου. Στην προεδρία της IOCC μένει για 4 χρόνια καθώς το 1996 αναλαμβάνει υψηλόβαθμη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα ως ειδικός για τις ΜΚΟ. Ο Γιώργος Παπανδρέου το 1999 θα τον «καλέσει» στο ΥΠΕΞ.

index.jpg
Ο κ. Ρόντος χρίεται επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) αναλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- και τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ. Η ΥΔΑΣ έγινε αυτόνομη μονάδα στο υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος απέκτησε τέτοια δύναμη που -σύμφωνα με Τα Νέα- αναφερόταν μόνο στον υπουργό και διέθετε επαρκή κονδύλια για διάφορες δράσεις, όχι πάντα γνωστές στον υπηρεσιακό μηχανισμό του υπουργείου.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, τα οποία αποτελούν πεδίο στο οποίο ο Ρόντος έδρασε χωρίς να είναι επακριβώς καθορισμένος ο ρόλος του. Για ένα διάστημα εγκαταστάθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου και από εκεί καθοδηγούσε ένα δίκτυο τοπικών πολιτικών παραγόντων εναντίον του Μιλόσεβιτς, αν και η επίσημη πολιτική της Αθήνας απέναντι στον σέρβο ηγέτη δεν είχε ακόμη αλλάξει. Μάλιστα, έφθασε μέχρι και στο να διοργανώσει στο Καβούρι συνάντηση σέρβων αντιπάλων του Μιλόσεβιτς, με τον Καραγεόργεβιτς τον οποίο προσφωνούσε «μεγαλειότατο»!

To 2012 το Συμβούλιο της Ευρώπης τον διορίζει Ειδικό Απεσταλμένο για το Κέρας της Αφρικής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top