Φορολογικές Δηλώσεις: Στον «αυτόματο πιλότο» - Θα τις συμπληρώνει η Εφορία

Νέο καθεστώς για μισθωτούς και συνταξιούχους -Βάζει τέλος στον «πονοκέφαλο»

Το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ εστιάζει στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, στην προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης και την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Οργανισμού - Βίντεο από ΕΡΤ

Παρελθόν θα αποτελέσει η ταλαιπωρία της συμπλήρωσης κι υποβολής της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Η Εφορία θα αναλάβει τον γνωστό «πονοκέφαλο», από φέτος, για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είχαν πέρυσι καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή του κατάσταση. 

Μάλιστα, η πλατφόρμα της δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που φέρνει ανάσες ανακούφισης, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αφού προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Πως θα γίνεται η «αυτόματη» διαδικασία

Μετά την «αυτόματη» συμπλήρωση του εγγράφου Ε1, ο φορολογούμενος καλείται να πραγματοποιήσει σχετικό έλεγχο σε προσωπικά στοιχεία, μισθολογικά ποσά, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που ήδη έχει συμπληρώσει η υπηρεσία. Εφόσον δεν διαπιστωθούν λάθη, κενά ή παραλείψεις, ο φορολογούμενος μ’ ένα κλικ θα προχωρά στην υποβολή και ταυτόχρονα θα εκκαθαρίζεται κι εκδίδεται ο φορο-λογαριασμός.

Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη

Πάντως, ακόμα και σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ο έλεγχος, θα θεωρείται ότι η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.  

Το σύστημα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη ή παραλείψεις, το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα διορθώσεων και προσθηκών στην προ συμπληρωμένη φορολογική δήλωση. 

Αppodixi: Χιλιάδες καταγγελίες πολιτών για να πάρουν bonus- Πώς λειτουργεί

Κατόπιν, το ημερολόγιο πληρωμών του φόρου για τους φορολογούμενους που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, δύναται να εξοφληθεί με δύο επιλογές πληρωμών, είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως το τέλος Ιουλίου, είτε να διαχωριστεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τον Ιούλιο 2024 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025.

Τι θα γίνει με Ε3 - Ε9

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεδομένα αλλάζουν τόσο για το έντυπο Ε2 όσο και για το Ε9, καθώς με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπονται αυτοματοποιήσεις και στα προαναφερθέντα. Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (Ε2) κι οι συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της αυτόματης διαδικασίας και θα είναι προσυμπληρωμένες από το 2025. Σε επόμενη φάση, η ΑΑΔΕ, αντλώντας στοιχεία των συναλλαγών από την πλατφόρμα myData, θα συμπληρώνει τα πληροφορίες που αφορούν έσοδα και δαπάνες επαγγελματιών κι επιχειρήσεων. 

Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη

Μάλιστα, η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών «πιάνει» και τα ακίνητα (Ε9). Αυτό σημαίνει ότι το Ε9 των φορολογουμένων που πραγματοποιούν αγοραπωλησίες, προχωρούν σε γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου, θα ενημερώνεται αυτόματα, με τις σχετικές πληροφορίες να διοχετεύονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Πάντως, σήμερα, η αυτόματη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν πωλήσεις ή μεταβιβάσει ακινήτων.

Η προθεσμία για τη σύνδεση Ταμειακών και POS με Taxisnet

Υπογραμμίζεται ότι το νέο μέτρο της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναμένεται να «βάλει» τέλος και στις καθιερωμένες παρατάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top