Οι αυξήσεις στα ναύλα φέρνουν ανατιμήσεις και ελλείψεις

Πώς οι επιθέσεις των Χούθι φέρνουν αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Σε «ναρκοπέδιο» βρίσκεται η εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των επιθέσων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Το λιμάνι του Πειραιά καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις σε παραδόσεις κοντέινερ, οι οποίες, όπως εξηγούν πράγοντες της αγοράς, θα φέρουν ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και ειδικά στα κατεψυγμένα, τα οποία το επόμενο διάστημα λόγω της Καθαράς Δευτέρας θα έχουν ιδιαίτερη ζήτηση.

Υεμένη: Η ΕΕ στέλνει τουλάχιστον 3 πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα 

Τις πρώτες απώλειες μετρούν οι Αμερικανοί στον πόλεμο κατά των Χούθι. Δύο κομάντος του πολεμικού ναυτικού σκοτώθηκαν, έπειτα από επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων να καταλάβουν πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα στους αντάρτες της Υεμένης.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί αποσταθεροποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα εμπορευματοκιβώτια στον Πειραιά έχουν μειωθεί  κατά 45%. Τα ναύλα έχουν εκτινάξει τις τιμές των κοντέινερ που φτάνουν στο πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι.

Οι αυξήσεις στα ναύλα φέρνουν ανατιμήσεις και ελλείψεις

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα πρώτα κοντέινερ που κάνουν τον περίπλου της Αφρικής με καθυστέρηση 15-18 ημέρες. Μαζί με τα προϊόντα που μεταφέρουν έφεραν και αυξήσεις στις τιμές. 

«Αυξήσεις στα ναύλα και πιθανός με ελλείψεις σε βασικά προϊόντα κα πρώτες ύλες. Το ρύζι, το τσάι, μπαχαρικά, αλλά και οι 37 κρίσιμες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία της Ευρώπης και 30 σπάνιες γαίες που έρχονται από την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης.

Στα καταψυγμένα προϊόντα θα δούμε σημαντικές αυξήσεις το επόμενο διάστημα, καθώς την περίοδο της Σαρακοστής, η ζήτηση σε ψάρια και θαλασσινά είναι αυξημένη.

«Μας έχουν ενημερώσει οι εισαγωγείς ότι όλα τα κοντέινερ θα έρθουν με άλλη τιμή. Έχει μπει κόμιστρο 3.000 - 4.000 δολάρια επιπλέον.  Για παράδειγμα, η σφυρίδα Σενεγάλης που πουλάμε 12,80 θα φτάσει 16 ευρώ», επεσήμανε έμπορος κατεψυγμένων προϊόντων.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top