ΦΠΑ: Μόνιμα χαμηλός σε τουρισμό και συγκοινωνίες

Παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% και στον σερβιριζόμενο καφέ

Μειωμένος ΦΠΑ: Μονιμοποιείται σε μεταφορές και τουρισμό / Βίντεο από Alpha

Στον μειωμένο συντελεστή 13%, θα παραμείνει μόνιμα ο ΦΠΑ στις μεταφορές και τον τουρισμό, ενώ και στον πολιτισμό ο ΦΠΑ δε θα αυξηθεί πάνω από το 6% που είναι σήμερα. Εξαίρεση  θα αποτελέσουν τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Επιστροφή-εξπρές ΦΠΑ μέσα σε 24 ώρες – Πώς θα λειτουργεί

Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και η περιστολή των δαπανών, σε συνδυασμό με την ανάγκη συγκράτησης των τιμών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να κατέληξε στην απόφαση να επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες έως τον Ιούνιο του 2024 τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό.

Φορολογικό: «Μαξιλαράκι» 600 εκατ. ευρώ σε δαπάνες για Παιδεία και Υγεία

Συνεπώς, από την 1η του νέου έτους μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για:

Μεταφορές: Ο μειωμένος συντελεστής (13%) καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.

Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.

Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Πολιτισμός: Με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% θα συνεχίζουν να πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα, αλλά και για συναυλίες.

Όσον αφορά στον καφέ και τα ροφήματα τα οποία σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ  13% παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες  (δηλαδή ως τέλος Ιουνίου 2024).

Αντιθέτως, στα σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης αναψυκτικά ο ΦΠΑ από 1/1/2024 επανέρχεται στο 24%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top