Επιστροφή-εξπρές ΦΠΑ μέσα σε 24 ώρες – Πώς θα λειτουργεί

Δε θα χρειάζεται να υποβάλλουν αίτημα επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Επιστροφή-εξπρές ΦΠΑ μέσα σε 24 ώρες – Πώς θα λειτουργεί

Επιστροφές-εξπρές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Η επιτάχυνση των επιστροφών, η οποία αποτελεί μία από τις παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας που περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα στηριχθεί στη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος.

Το νέο σύστημα θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, ενώ οι διασταυρώσεις θα γίνονται αυτομάτως, με αποτέλεσμα να απαιτείται ελάχιστος χρόνος προκειμένου να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους δικαιούχους.

Market Pass: Ανοίγει για νέες αιτήσεις – Τι αλλάζει για τους δικαιούχους

Σημαντική θα είναι η αρωγή της ΑΑΔΕ μέσω του «καθεστώτος» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, δίνοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκουν όλα τα δεδομένα έτοιμα στον υπολογιστή τους.

Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων έχει γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData.

Πρεμιέρα για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις – Τι ισχύει για τις προσφορές

Ο σχεδιασμός του νέου πληροφοριακού συστήματος θα «πατήσει» στην προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί για την αυτοματοποίηση των επιστροφών φόρων από την ΑΑΔΕ και προβλέπει να ισχύσουν κάποια κριτήρια για την ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή σε απάτες.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι που θα περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, που δικαιούνται, να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:

1.    Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

2.    Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Όποιος δεν έχει δηλώσει IBAN δε θα λάβει επιστροφή φόρου

3.    Να μη χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top