Φρένο στο bullying των εισπρακτικών εταιρειών με νομοσχέδιο 

Θα πρέπει να εξηγούν αναλυτικά τις οφειλές οι εταιρίες διαχείρισης δανείων 

Φρένο στο bullying των εισπρακτικών εταιρειών βάζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων πλέον δε θα μπορούν να εκβιάζουν ή να πιέζουν τους δανειολήπτες, ενώ θα πρέπει να τους εξηγούν αναλυτικά το τι χρωστάνε. Στο ρεπορτάζ του Star μίλησε  δανειολήπτης που πασχίζει πάνω από 20 χρόνια με ένα στεγαστικό και δεν ξέρει πότε θα ξεμπλέξει. 

Χρέη: «Φρένο» στα τηλεφωνήματα από τις εισπρακτικές εταιρείες

«Το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο μου έδωσε δάνειο 88.000 ευρώ. Το 2015 με έγγραφο της  τράπεζας μου στείλανε ότι χρωστάω 63.000 συν τόκους. Τώρα πού έχει φτάσει δεν ξέρει κανένας» δηλώνει ο κ. Γιώργος Μ. στην κάμερα του Star.   

Ο κύριος Γιώργος, όπως λέει, προσπαθεί να βρει ένα τρόπο να πληρώσει με δόσεις το δάνειό του για να μη χάσει το σπίτι του. Ωστόσο, βρίσκει τοίχο γιατί δε μπορεί να μάθει απλές βασικές πληροφορίες για την οφειλή του. 

Η περιπέτεια του Γιώργου Μ. με το δάνειό του

Η περιπέτεια του Γιώργου Μ. με το δάνειό του

Δηλώνει χαρακτηριστικά η σύζυγός του Βάσω Μ: «Τους ρωτάς,  τι δάνειο τοκίζετε, πόσο υπόλοιπο τοκίζετε, «δεν έχω εικόνα» απαντούν.  Τους ρωτάς με τι τόκο το τοκίζετε, «δεν έχω εικόνα»». 

Φρένο στο bullying των εισπρακτικών εταιρειών

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών  που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι οι εισπρακτικές πρέπει να ενημερώνουν αναλυτικά τον οφειλέτη για το τι χρωστάει, να μη διαρρέουν τα προσωπικά του δεδομένα,  όπως για παράδειγμα να παίρνουν συγγενείς και να λένε για τα δάνεια και να μην πιέζουν ασφυκτικά τον κόσμο.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές 

Εισπρακτικές εταιρείες: Ποιες πρακτικές απαγορεύονται απέναντι σε οφειλέτες

«Πρόκειται περί ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας που σκοπεύει να βάλει φρένο στις καταχρηστικές συμπεριφορές» δηλώνει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος.  
 
 

«Με έστειλαν στο νοσοκομείο»

 

Ο 68χρονος δανειολήπτης περιγράφει στο Star τι συνέβη την τελευταία φορά που επικοινώνησε με την εισπρακτική.  

«Μου κάνανε μια πρόταση και μου λέει αν δε δεχθεις αυτή την πρόταση η επόμενη προκαταβολή θα είναι πολλαπλάσια. Καθαρός εκβιασμός. Μου παρουσιάστηκε ένα βάρος στο στήθος, ένα σφίξιμο, με πήγανε στον “Ευαγγελισμό”» δηλώνει στο ρεπορτάζ. 

Το Star επικοινώνησε με μεγάλη εταιρεία διαχείρισης δανείων η οποία απάντησε σχετικά με τις αλλαγές: «Προετοιμαζόμαστε για την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την κατασκευή της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας». 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top