Μητσοτάκης: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν 

Τι είπε από τις Βρυξέλλες για στήριξη όσων θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

Κριτική στη στάση της Τουρκίας για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ  και στην άρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση άσκησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.  

Ερντογάν: «Απελευθερωτές» η Χαμάς – «Απανθρωπιά» από το Ισραήλ!    

«Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκφράζει τον Παλαιστινιακό λαό, όποιος δει τις θηριωδίες που διέπραξε είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα, θα έλεγα λοιπόν πως ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως πρόσθεσε ότι ελπίζει πως δε θα επηρεάσει το συγκεκριμένο ζήτημα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Από εκεί και πέρα όμως το γεγονός πως διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει οριοθετηθεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου».

Ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας για τον πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνης

«Το πρόβλημα ασφάλειας του Ισραήλ θα επιλυθεί μόνο μέσω πολιτικής λύσης για το Παλαιστινιακό»  

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κίνδυνο γενίκευσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, «κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε», «Καταλήξαμε σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο, από τη μία αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο, από την άλλη εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα και θεωρώ πως η απόφαση για παύσεις πυρός για ανθρωπιστικές ανάγκες, στέλνει το μήνυμα ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Μακρόν: Θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς Γάζα μέσω Κύπρου!    

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι η λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό επανέρχεται στην ατζέντα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, «Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ θα επιλυθεί μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σε ερώτηση για τις επιδιώξεις της Ελλάδος στη συζήτηση περί αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν ήταν μία εύκολη συζήτηση, προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού πέραν του κονδυλίου που προβλέπεται για την Ουκρανία, εγώ όμως κατέστησα πολύ σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση, που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το Προσφυγικό και τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα - εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους. 

Μητσοτάκης: Στήριξη των οικογενειών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα 
 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για τη στήριξη των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για μία δίκαιη παρέμβαση.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προγραμματισμένη εδώ και καιρό μετάβαση την επόμενη Παρασκευή στο Πεκίνο και επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ και τον Κινέζο ομόλογο του. Σε ό,τι αφορά στη σημερινή Σύνοδο της Ευρωζώνης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση για την αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια από τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ. «Από μαύρο πρόβατο, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού λαού και κακώς ορισμένοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top