Τουρισμός: Πώς οι χάκερ εξαπατούν με τις ηλεκτρονικές κρατήσεις

Τι να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα

 

Λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού / Βίντεο Open

Το καλοκαιρί είναι προ των πυλών και χιλιάδες είναι αυτοί που αναζητούν μέσω ιστοσελίδων τον ιδανικό προορισμό στην ιδανική τιμή.

Ωστόσο, ακόμη και εδώ οι χάκερ… καιροφυλακτούν και συχνά οι πολίτες πέφτουν θύματα υποτιθέμενων προσφορών, χάνοντας τα χρήματα τους.

Κοινωνικός τουρισμός: Λήγει η προθεσμία - Πώς θα κάνετε την αίτηση

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι χρήστες οδηγούνται σε μη ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον, νομίζοντας ότι κάνουν πληρωμές σε επίσημες σελίδες και καταλήγουν να πέφτουν θύματα. 

Όπως λένε οι ειδικοί, καλό είναι να είναι υποψιασμένος όταν βλέπει ύποπτα σημάδια ή κραυγαλέες προσφορές.

Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα στο gov.gr - Πώς θα κάνετε αίτηση

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαντέ, ηλεκτρολόγο-μηχανικό, μηχανικός υπολογιστών και εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, «όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς του επιχειρείν έτσι και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι έντονο το φαινόμενο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και όπως συμβαίνει σε όλα τα ψηφιακά μέσα, έτσι και στις πλατφόρμες κράτησης καταλυμάτων δημιουργούνται απάτες. Τα ψηφιακά εργαλεία είναι πρωτοπόρα και οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να τα εμπιστεύονται και να τα χρησιμοποιούν».

Τουρισμός και ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα

«Όταν βάζουν τα στοιχεία της κάρτας τους για να κάνουν μια κράτηση, θα πρέπει να προσέχουν την πιστοποίηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα. Η πιστοποίηση διακρίνεται με κάποιες σφραγίδες που υπάρχουν πάνω στην ιστοσελίδα, όπου υπάρχουν διαπιστεύσεις από ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφάλειας και προστασίας δεδομένων αλλά και ασφάλειας συναλλαγών», εξηγεί.

«Θα πρέπει να προσέχουν λοιπόν, όταν κάνουν καταχώρηση των στοιχείων των πιστωτικών και χρεωστικών τους καρτών να είναι σε ασφαλές περιβάλλον και να έχουν παρατηρήσει τα διακριτικά ασφάλειας ιστοσελίδας και ασφαλές περιβάλλον συναλλαγών», σημειώνει ο κ. Μαντές.

Οι επιτήδειοι δημιουργούν «κλώνους» της πρώτης σελίδας από τουριστικές πλατφόρμες, προκειμένου να τους οδηγήσουν στο δικό τους περιβάλλον για την υλοποίηση της χρέωσης και της απάτης που έχουν σχεδιάσει να διενεργήσουν.

«Για να καταλάβει κάποιος ότι πρόκειται για την επίσημη σελίδα της πλατφόρμας θα πρέπει να κάνει μια δοκιμή με κάποια στοιχεία που δεν είναι τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας του, έστω και αλλαγή κάποιου ψηφίου, έτσι ώστε να δουν αν γίνεται κάποια επικοινωνία με το συγκεκριμένο ασφαλές περιβάλλον, να δουν δηλαδή πού είναι το επόμενο βήμα που τους πηγαίνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Σε περίπτωση απάτης, θα βγει ένα μήνυμα ότι η συναλλαγή δεν εγκρίνεται κι ότι δεν είναι έγκυρα τα στοιχεία αλλά δεν θα κάνει ανακατεύθυνση στην ίδια σελίδα, την επίσημη», εξηγεί.

Ακόμη μία απλή διαδικασία, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι να χρησιμοποιείται προπληρωμένη κάρτα, η οποία δεν έχει μεγάλο ποσό και είναι με συγκεκριμένο όριο, όπου θα δίνεται έγκριση με κωδικό από το κινητό του χρήστη. Εκείνο που θα πρέπει να προσέχουν είναι να δουν ότι το αίτημα έγκρισης προέρχεται από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και αν όχι, να μην προχωρούν τη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top