«Φρένο» στις δαπάνες το 2024 ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα

Ζητά να σταματήσει τα μέτρα στήριξης στην ενέργεια έως το τέλος του έτος

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά οι ευπάθειές της φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής.

Αυτό καταγράφει η νέα έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την οικονομία που πάντως προβλέπει... σφίξιμο στο ζωνάρι.

Ανάπτυξη 5,9% για το 2022 και 2,4% το 2024 «βλέπει» για Ελλάδα η Κομισιόν

Η Κομισιόν παρέχει καθοδήγηση για τα κράτη μέλη υπό την μορφή συστάσεων. 

Σε 4 συστάσεις προχωρά η Κομισιόν για την Ελλάδα:

1. Να τερματίσει τα ισχύοντα μέτρα στήριξης της ενέργειας έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας την σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Σε περίπτωση ανανέωσης των αυξήσων στην τιμή της ενέργειας που θα απαιτήσουν μέτρα στήριξης, να διασφαλιστεί ότι αυτά στοχεύουν στην προστασία στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να είναι δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμησης ενέργειας.

ΕΦΚΑ: Πότε και πώς θα πληρωθούν τα αυξημένα επιδόματα

Διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως με τον περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των εθνικά χρηματοδοτούμενων καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

Διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων δημόσιων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Έρχεται «πράσινο καπέλο» 2.000 ευρώ στην τιμή των νέων αυτοκινήτων

Για την περίοδο μετά το 2024, να συνεχίσει να ακολουθεί μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακή και βιώσιμη εξυγίανση, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν σε υψηλότερη διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθεί μια συνετή μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δημοσιονομική θέση.

Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βελτίωση της φιλικότητας του φορολογικού συστήματος προς τις επενδύσεις με τη θέσπιση προκαταβολής φόρου στο σύστημα φορολογικών αποφάσεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με την αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους, και να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

ΔΥΠΑ: Προγράμματα με 38.500 διαθέσιμες θέσεις εργασίας

Διατήρηση και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης με την επέκταση της εντολής της για την ανάπτυξη και διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων της και τους ανθρώπινους πόρους. Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης ενώ
διασφαλίζοντας ότι μπορεί να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνοχή με την ενιαίo μισθολογικό πλέγμα. Να επιδιώξει τη συνεχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις για το 2023

2. Διατήρηση της δυναμικής στη σταθερή εφαρμογή της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας σχέδιο και ταχεία ολοκλήρωση του κεφαλαίου REPowerEU με σκοπό την ταχεία έναρξη της εφαρμογή του. Διασφάλιση της συνεχιζόμενης επαρκούς διοικητικής ικανότητας ενόψει της
μεγέθους του σχεδίου. Συνέχιση της ταχείας εφαρμογής της πολιτικής συνοχής, σε στενή συμπληρωματικότητα και συνέργεια με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

3. Για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματολογίου.

4. Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης, προωθώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου. Ενίσχυση της εφαρμογής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο στην παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Στήριξη για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top