Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνουν» τα επιτόκια για έναν χρόνο οι τράπεζες

Ποιοι θα ωφεληθούν, πότε θα ξεκινήσει

Υπό τον φόβο ενός νέου κύματος «κόκκινων δανείων» οι τράπεζες αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα και προχωρούν στο «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για έναν χρόνο περίπου. 

Επιδότηση δανείων: Αυξάνονται 30% τα εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη

Σύμφωνα με αρμόδιες τραπεζικές πηγές οι βασικοί άξονες του σχεδίου για το πάγωμα των επιτοκίων βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) είναι οι εξής:

Επιτόκια: Είμαστε κοντά στο τέλος της ανόδου δηλώνει ο Στουρνάρας 

  • Το μέτρο θα αφορά σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.
  • Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες, πιθανόν τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Έτσι οι δόσεις που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, και για έναν χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα.
  • Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.
  • Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Δάνεια: Συμφωνία Σταϊκούρα με τράπεζες - servicers για ρυθμίσεις, επιτόκια

Το «πάγωμα» των επιτοκίων φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα απαιτηθεί η έγκριση της Ευρώπης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top