Δάνεια: Συμφωνία Σταϊκούρα με τράπεζες - servicers για ρυθμίσεις, επιτόκια

Το 50% της αύξησης επιτοκίων των ευάλωτων θα απορροφήσουν οι τράπεζες    

Χρήστος Σταϊκούρας

Απαντήσεις για τους κινδύνους του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τις διαδικασίες ρύθμισης των δανείων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας.  

ΤτΕ: «Καμπανάκι» για επιπτώσεις ρωσικής εισβολής και νέα κόκκινα δάνεια    

Μιλώντας για το υφιστάμενο ιδιωτικό χρέος,  στο Star forum στη Λαμία, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι κινήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και μάλιστα όπως υπογράμμισε «εγκλωβίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο νόμο Κατσέλη και σήμερα, πολλοί πολίτες, με απόσταση μιας δεκαετίας από τότε, αφού έχει χάσει τις υποθέσεις - αυτοί είναι περίπου 40.000 - βρίσκονται με υπερδιπλάσιο χρέος και έτσι αποτελούν ένα εγκλωβισμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σε καθυστερήσεις τόσα χρόνια».

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Υπό ποιες προϋποθέσεις σβήνουν τα χρέη στην εφορία

Εξωδικαστικός μηχανισμός: 150 ρυθμίσεις την εβδομάδα    

Εκτίμησε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας ότι μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που τρέχει αυτή την περίοδο περίπου 150 πολίτες τη βδομάδα προχωρούν σε ρυθμίσεις, μίλησε για συνολικές ρυθμίσεις είτε αυτές αφορούν τράπεζες, είτε αφορούν ταμεία, είτε αφορούν το ελληνικό δημόσιο και όπως είπε «με αυτό τον τρόπο δεν ανακυκλώνεται το πρόβλημα».

Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: «Κούρεμα» στις οφειλές δανείων έως και 90%    

Αποκάλυψε ακόμη και συνομιλίες που είχε με το τραπεζικό σύστημα αλλά και τους ενδιάμεσους διαχειριστές, από τους οποίους ζήτησε δημόσια πλέον «να επαναξιολογήσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι πολίτες» καθώς όπως είπε «δεν είναι στην ίδια κατάσταση όπως πριν από δύο ή τρία χρόνια και πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ρυθμίσεις».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «είναι ευθύνη των διαχειριστών των δανείων να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις».

Οφειλές: Όλοι οι τρόποι για να σώσετε το σπίτι σας, με ή χωρίς εξωδικαστικό

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε περισσότερη εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος καθώς όπως υπογράμμισε «οι πολίτες δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν,  ενώ αντίθετα μέχρι σήμερα έχουν μάθει να απευθύνονται στις τράπεζες» και παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξησης των επιτοκίων εξαιτίας των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Αποκάλυψε ότι υπήρξε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα με τους εκπροσώπους των τραπεζών για να «βρεθεί κάποια λύση» καθώς εκτίμησε «σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλευρά της ευρωπαϊκής τράπεζας τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα παραμένει και διευρύνεται.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει κάποια βοήθεια σε όλους αυτούς τους πολίτες για να πληρώσουν τις οφειλές αυτές καθώς όπως υποστήριξε «δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση» και έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν συμβεί κάτι τέτοιο όλα αυτά τα δάνεια θα εγγραφούν ως κόκκινα δάνεια στις τράπεζες με συνέπεια να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο».

Συμφωνία με τις τράπεζες να καλυφθεί το 50% της αύξησης των επιτοκίων στους ευάλωτους   

Αποκάλυψε ωστόσο ότι «υπήρξε συμφωνία με τις τράπεζες έτσι ώστε το 50% της αύξησης των επιτοκίων που αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι καταγεγραμμένα στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας θα το καλύψουν οι τράπεζες».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι σχετικές αιτήσεις είναι 38.000 και από αυτές περίπου 28.000 έχουν προχωρήσει σε ένα επόμενο στάδιο ωστόσο όμως μόλις 3.000 έχουν βρεθεί». Μάλιστα διευκρίνισε πως «25.000 δανειολήπτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση καθώς δεν μπορούν να βρεθούν, ούτε έχουν κάποιο e-mail και έτσι το τραπεζικό σύστημα τους αναζητά για να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως «για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχει μειωθεί το ιδιωτικό χρέος αλλά έχει μεταβιβαστεί στις εταιρείες διαχείρισης και παράλληλα έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις των πολιτών κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία, με συνέπεια ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας να είναι πάνω από το 17%».
Χρωστούν λιγότεροι στην εφορία 

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι τράπεζες, ισχύει η εγγύηση των 100.000 ανά καταθέτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε δημόσια ο κ. Σταϊκούρας «αυτή την περίοδο οι πολίτες που χρωστούν στην εφορία είναι 400.000 λιγότεροι από ότι ήταν το 2018» και όπως αποκάλυψε «περίπου 400.000 μπόρεσαν και πλήρωσαν τις οφειλές τους την τελευταία 4ετία» και παράλληλα υπογράμμισε ως ενθαρρυντικό στοιχείο πως «μέσα στο 2022, το 84% της ελληνικής κοινωνίας πλήρωσε με συνέπεια όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις» και μάλιστα τη χαρακτήρισε ως χρονιά - ρεκόρ.


 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top