Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι τράπεζες, ισχύει η εγγύηση των 100.000 ανά καταθέτη

«Ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων / Βίντεο: Σκάι

«Ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει ασφαλής», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των ανησυχιών που έχουν ξεσπάσει από την καταρρευση των Silicon Valley και Signature Bank στις ΗΠΑ, αλλά και το θρίλερ με την Credit Suisse, η οποία τελικά εξαγοράστηκε με πάνω από 2 δισ. δολάρια από την UBS.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Σκάι, «υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, επειδή:

1. Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν

Tέλος στο θρίλερ με Credit Suisse: Εξαγοράστηκε από τη UBS

2. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δις ευρώ την τελευταία 4ετία

Credit Suisse: Διαβεβαιώσεις για ελληνικές τράπεζες – «Ισχυρή η θέση τους»

3. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%

4. Οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία».

«Οι λόγοι αυτοί μπορούν να κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης που μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα, είπε, σημειώνοντας, ωστόσο πως «έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο».

«Ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων»

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογίζονταν πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας πως «φαίνεται να είναι επίμονος».

Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες»

Για το ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, που φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η κυβέρνηση α συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους που προέρχεται από την ΕΚΤ».

Παράλληλα, αναγνώρισε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων και είπε πως «γι' αυτό δημιουργούμε ένα δίκτυ ασφαλείας για τους πολίτες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top