Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: «Κούρεμα» στις οφειλές δανείων έως και 90%    

Τι ανέφερε στη Βουλή στη σημαντική αλλαγή με την τροπολογία     

Στις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία,  με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. Παράλληλα πέρασε στην αντεπίθεση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων σχετικά με τις κατηγορίες του  ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Οφειλές: Όλοι οι τρόποι για να σώσετε το σπίτι σας, με ή χωρίς εξωδικαστικό

 

Μητσοτάκης: Η μεγάλη αλλαγή στον εξωδικαστικό με την τροπολογία   

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά με τη μεγάλη αλλαγή που επέρχεται στον εξωδικαστικό με τη σημερινή τροπολογία:  

Μητσοτάκης στο Περιστέρι: Οι εκλογές δε θα αργήσουν πολύ 

«Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι σήμερα -και αξίζει αυτό να το αναδείξουμε- μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού της Κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως μέσω διμερών διαπραγματεύσεων που έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους servicers, έχουν ρυθμιστεί δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μητσοτάκης: Ανάχωμα απέναντι στο κύμα ακρίβειας το Market Pass

Και τώρα, όμως, ακούγοντας -πιστεύω, με πολλή προσοχή- δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Περιλαμβάνει τώρα και όσους έχουν έναν μόνο πιστωτή, μία τράπεζα, για παράδειγμα, χωρίς να οφείλουν στην εφορία ή σε κάποιο ταμείο. Την ίδια ώρα το «δίχτυ ασφάλειας» γίνεται πιο πυκνό για τους ευάλωτους, αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση ως και 420 δόσεις ή και κούρεμα μέχρι και 90% όταν δεν έχει τίποτα να εισπράξει, αν δηλαδή ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα χωρίς περιουσία».

Κόκκινα δάνεια: Μεγάλες αλλαγές στον εξωδικαστικό ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας  

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, με αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ: 

«Θα το ξαναπούμε: η Πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, πρέπει να κατανοεί βοηθώντας τους συμπολίτες μας να ορθοποδήσουν. Και τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί νομίζω ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί να ακούμε «ξαναζεσταμένα» ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών οι οποίοι επίκειται να γίνουν.

Τα ακούμε, μάλιστα, από αυτούς οι οποίοι θεσμοθέτησαν τους πλειστηριασμούς και μας είπαν ότι 25.000 πλειστηριασμοί οι οποίοι έγιναν επί δικών σας ημερών, δεν ήταν πολλοί, ήταν λίγοι. 

Τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν σπίτια και μέχρι στιγμής παραπάνω από 8 στα 10 από αυτά ρυθμίζονται συναινετικά. Και από την άλλη πλευρά, με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον υπάρχει, κάθε ευάλωτος έχει τη δυνατότητα να φρενάρει, να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη, να στηριχθεί από το κράτος για να εξοφλήσει το δάνειό του, να ενταχθεί σε νέα ευνοϊκότερη εξωδικαστική ρύθμιση.
Μιλάμε, συνεπώς, για έναν πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και από αυτά και οι πρώτες κατοικίες έχουν και προστασία και δυνατότητα θετικής διεξόδου και επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top