Το «κόλπο» με το 50ευρο για να κάνετε οικονομία

Αν είστε σπάταλος, αξίζει να το δοκιμάσετε

50ευρο

Απάντηση σε μία περίεργη θεωρία κατά την οποία όσοι έχουν στο πορτοφόλι τους ένα χαρτονόμισμα σχετικά μεγάλης αξίας (παραδείγματος χάριν ένα 50ρικο) τείνουν να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα δίνουν ψυχολόγοι και ειδικοί.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάρι Γκρέσαμ, με έδρα την Ατλάντα, όσοι συνηθίζουν να έχουν χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, όπως ένα 50ευρο, θα σκεφτούν διπλά πριν το σπαταλήσουν.

Η ίδια εξήγησε, μιλώντας στο CNBC, πως οι περισσότεροι διστάζουν πιο πολύ να ξοδέψουν ένα 50ευρο, παρά ένα 10ευρο ή ένα 20ευρο.

«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», είπε η Γκρέσαμ στο CNBC.

«Ας υποθέσουμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είτε πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Επειδή τείνουμε να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ», αναφέρει ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα.

Εξάλλου, πολλά μικρά μαγαζιά μπορεί να μη δεχτούν ένα 50ευρο για μικρές αγορές, γιατί πιθανόν να μην έχουν ρέστα. Έτσι, ακόμη και με αυτόν τον «ανορθόδοξο» τρόπο, οι περισσότεροι θα το σκεφτούν διπλά για να ξοδέψουν ένα 50ευρο ή 100ευρο.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σχετικά σε μία εποχή που οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν συναλλαγές με κάρτα.

Τέλος, η Γκρέσμα προτείνει το εξής: «Πάρτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και τυλίξτε το γύρω από την πιστωτική σας κάρτα.  Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που σκέφτεστε να κάνετε μια αγορά, θα σκέφτεστε πώς αυτή η αγορά μεταφράζεται σε φυσικά χρήματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top