ΙΝΚΑ: «Η ακρίβεια δεν είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα»

Τι προτείνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών για να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα

Στην ακρίβεια που καταγράφεται τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρθηκε μιλώντας στο star.gr ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Λεχουρίτης, κάνοντας για λόγο για αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία στη χώρα μας.«Η κυβέρνηση ξέρει ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά» δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πιστωτικά τιμολόγια που δίνουν οι εταιρίες και στις ευθύνες των σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος πρόσθεσε: 

.ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Στην ακρίβεια που καταγράφεται τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρθηκε μιλώντας στο star.gr ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ -ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Όταν αυτήν τη στιγμή υπάρχει το ανώτατο ποσοστό κέρδους, αλλά παραβιάζεται ένεκα του πιστωτικού τιμολογίου, δεν πρόκειται να χτυπηθεί η ακρίβεια». 

Market Pass: Έως τις 3 Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές για το επίδομα τροφίμων

«Η ακρίβεια δεν είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα»

Η ακρίβεια δεν είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ.

«Αποδεικνύεται ότι δεν είναι, διότι παραπονιέται ο παραγωγός στην Ελλάδα ότι πουλάει φθηνά το πορτοκάλι 16 λεπτά του ευρώ και φτάνει στον καταναλωτή 1,10 ή 1,40 ευρώ. Παραπονιέται ο ελαιοπαραγωγός ότι πουλάει φθηνά την ελιά, 50 λεπτά στο χωράφι και αυτή φτάνει στον καταναλωτή, 8 ευρώ το κιλό η χύμα και 18 ευρώ η συσκευασμένη. Γενικά όλοι οι παράγοντες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, διαμαρτύρονται για τα φτηνά προϊόντα που πουλάνε, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τα ακριβά προϊόντα που αγοράζουν».

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες: Τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς

Όπως προσθεσε ο κ. Λεχουρίτης, στο εξωτερικό δεν ισχύει αυτή η κατάσταση, όπως στην Ελλάδα. 

«Υπάρχει ακρίβεια σε βασικά προϊόντα όπως τροφές, ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αλλά σε τέτοιο επίπεδο η ακρίβεια δεν παρατηρείται όπως εδώ.

Χαρακτηριστικά, γιαούρτι ελληνικό στη Γερμανία πωλείται προς 96 λεπτά το ευρώ και στην Ελλάδα 1.30 ευρώ. Αυτό ισχύει και σε πολλά άλλα ελληνικά προϊόντα. Άρα στην Ελλάδα επικρατεί η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία».

στο ταμείο του σούπερ μάρκετ

Στο εξωτερικό δεν ισχύει αυτή η κατάσταση, όπως στην Ελλάδα, είπε ο πρ. του ΙΝΚΑ, αναφερόμενος στην ακρίβεια -ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Όπως προσθεσε, ο κόσμος βιώνει τη μεγαλύτερη ακρίβεια των τελευταίων 30 ετών. «Πάντοτε υπήρχε ακρίβεια σε ορισμένες χρονικές περιόδους στη χώρα μας, αλλά αυτό που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει προηγούμενο», υποστήριξε, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της ενέργειας. 

 

Οι 3 + 1 παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για βελτίωση των εισοδημάτων

Από την πλευρά του, για την μείωση της ακρίβειας, το ΙΝΚΑ προτείνει: 

  • Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει τη μείωση των τιμών.
  • Την κατάργηση της έκπτωσης πιστωτικού τιμολογίου, ώστε να φαίνεται η έκπτωση κατευθείαν όταν τιμολογείται το προϊόν, εκτιμώντας ότι με αυτόν τρόπο, αυτόματα οι τιμές θα πέσουν κατά 40%.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top