Ρεύμα: Επιστροφή στον Μάρτιο του 2021 - Ελπίδα για ανάλογη συνέχεια

Κρατικές επιδοτήσεις μέχρι να πέσουν οι χρεώσεις στα 17 λεπτά

«Βουτιά» στα προ διετίας επίπεδα έκανε η τιμή του ρεύματος. Τα νοικοκυριά αισιοδοξούν πως σύντομα θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς, οι οποίοι επί του παρόντος συγκρατούνται με γενναίες κρατικές επιδοτήσεις. Όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, παρά την «ανάσα» των ενισχύσεων, εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Έρχεται «βουτιά» έως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος

Η χονδρική τιμή του ρεύματος βούτηξε σήμερα στα 58 ευρώ. Η τιμή αποτελεί από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και βρίσκεται στα επίπεδα που τελευταία φορά συναντήσαμε τον Μάρτιο του 2021, δημιουργώντας προσδοκίες ειδικά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. 

Πέρα από το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου μειώθηκε, καθοριστική είναι η συμβολή των ισχυρών ανέμων. Έχει ανέβει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 55%. Πρακτικά, όπου το ταμπλό είναι πράσινο, ακόμα και τις ώρες αιχμής, η τιμή του ρεύματος είναι σχεδόν μηδενική. 

Ρεύμα: Κρατικές επιδοτήσεις μέχρι να πέσουν οι χρεώσεις στα 17 λεπτά

Ακόμα κι έτσι πάντως απαιτούνται έστω πολύ μικρότερες κρατικές επιδοτήσεις, για να συγκρατείται η τιμή της κιλοβατώρας. Αυτό που ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν μόνο όταν οι χρεώσεις από τους παρόχους πέσουν στα 16 με 17 λεπτά. 

Ενεργειακή κρίση: Θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Η υποχώρηση του ρεύματος ανοίγει «παράθυρο» για ελαφρύνσεις

Η «βουτιά» του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποδεσμεύσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. Κι αυτά θα επιστραφούν στα νοικοκυριά με νέες φοροελαφρύνσεις. 

«Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος το 2023» είπε ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας στο Mega.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top