Συμφώνησαν για πλαφόν στο φυσικό αέριο οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ!  

Ποιο είναι το ανώτατο όριο τιμής που θεσπίστηκε   

Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου: Η συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που κατέληξε σε συμφωνία (Video - φωτογραφίες Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)     

Με συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε  το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας! 

Φυσικό αέριο: Αισιόδοξος για λύση στο πλαφόν ο Μητσοτάκης

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, στην πλειοψηφία που σχηματίστηκε για τα 180 ευρώ/μεγαβατώρα συμφώνησε και η Γερμανία.

Απείχαν από την ψηφοφορία Ολλανδία και Αυστρία, ενώ η Ουγγαρία καταψήφισε. 

Το πλαφόν τιμής στο φυσικό αέριο και πώς θα ενεργοποιείται   

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας, το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. 

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο. 

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Σκρέκας: ιστορική απόφαση με πρωτοβουλία Μητσοτάκη  

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την παρακάτω δήλωση: 

Φυσικό αέριο: Βέτο από Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για το πλαφόν

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top