Φυσικό αέριο: Βέτο από Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για το πλαφόν

Για «κακόγουστο αστείο» έκαναν λόγο αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας

«Βέτο» στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν των 275 ευρώ βάζει η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες.

Πολλοί εκ των υπουργών Ενέργειας, που προσήλθαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο, χαρακτήρισαν την πρόταση της Επιτροπής «κακόγουστο αστείο».

Φυσικό αέριο: Πυρ ομαδόν απο τους νότιους στα σχέδια της Κομισιόν

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Αγριεύει» η κόντρα εντός της ΕΕ

«To να μπει μία οροφή στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και δεν είναι αποδεκτή, καθώς (το πλαφόν) είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε η Πολωνή υπουργός, αρμόδια για το κλίμα, Άννα Μόσκβα.

Σκρέκας: Ακόμα και εξαγωγές φυσικού αερίου, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις

Σημειώνεται πως λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των 15 χωρών, που είχαν υπογράψει κοινή επιστολή κατά της απόφασης, ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Κυρώσεις αν βλάψει τα συμφέροντα κρατών-μελών

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Nέοι κανόνες για την AirBnB και την Booking

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ προσανατολίζεται προς άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top